Nyheter

VM-debuten blev till ett brons

JUJUTSU. Emma Lette imponerade stort under VM i jujutsu. Jättetalangen, med mängder av internationella juniorframgångar, svarade för ett mycket lovande första seniorvärldsmästerskap. Det blev ett brons i Abu Dhabi.
- Jag har nog fortfarande inte riktigt förstått det, säger hon till budokampsport.se.
(Foto: Fredrik Lindberg, arkivbild)

19-åriga Emme Lette från Nacka Dojo svarade för ett smått sensationellt VM i jujutsu förra helgen. Hon, som var debutant i seniorsammanhang, var klok, stark och väldigt stabil.

Lette har imponerat i flera år som junior. Men att kliva upp ett hack till senior är något annat. Eller borde åtminstone vara det.

– Jo, men så är det. Det här var en helt annan nivå än den jag har tävlat i tidigare. I juniorklass kan kvaliteten vara lite utspritt och skiftande, men här var det verkligen de allra bästa som var med. Och att känna att jag hänger med, det är en otrolig upplevelse faktiskt.

Men VM-succén var långt ifrån självklar, åtminstone om du frågar henne själv.

– Inför VM var det en berg- och dalbana. Jag började tvivla på mig själv och jag fick inte till det i träning kände jag. Jag pratade mycket med Joakim Vistam och Rob Haans, och de menade att det är mina motståndare som ska känna att de inte får förlora mot mig. Och inte tvärtom.
– Varje vunnen poäng skulle vara en seger i sig.

Och så började VM på ett strålande sätt för Lette, med seger i första matchen mot danska Freja Poulsen.

– Att få den starten var otroligt viktigt för mig. Jag fick ett kvitto på att jag hade här att göra, så att säga.

“Fanns inte att förlora”
Segern innebar avancemang till kvartsfinal. Där väntade regerande världsmästarinnan och världsettan, nederländskan Aafke van Leeuwen.

– Redan när jag var yngre sade Micke Kuntz (den forne förbundskaptenen) till mig att det är henne jag måste vinna över för att nå framgångar på seniornivå. Så jag hade spanat och väntat på det här tillfället väldigt länge. Jag ville taktiskt undvika hennes kastdel och lyckades hyfsat med det, och då fick jag en känsla av att det här inte omöjligt.

Lette höll mot favoriten. Och tog matchen till förlängning och sedermera seger. Men det kostade mycket energi. Och det blev förlust i semifinalen och en match om bronset stundade, mot ryskan Aleksandra Ivanova.

– Även hon är väldigt meriterad och duktig, så jag visste att det skulle bli en tuff uppgift. Samtidigt, hade jag tagit mig hit fanns det inte att förlora.

“Så jäkla kul”
Det blev svensk vinst med 8-3 och en alldeles strålande VM-debut slutade med bronspengen runt halsen.

– Jag har nog fortfarande inte riktigt förstått det. Jag är lite chockad även nu. Det är så jäkla kul och framförallt är det skönt att veta att jag håller på den här nivån. Jag har något att jobba vidare med och mot.

Nästa destination i Lette-resan är SM i jujutsu, som hålls redan nästa helg.

Text: Jonathan Broberg