Tätt mellan tävlingarna på TAWK

En rad olika kampsportsdiscipliner samlas i Stockholm lördag och söndag.
(Foto: TAWK. Montage: Mats Lilja)

2 december 2021  |  Mats Lilja

Som vi berättat i en tidigare artikel så avgörs i helgen kampsportseventet TAWK – en förkortning för Taekwondo, Allstyle, Wushu och Kung Fu. Sedan namnet bestämdes har det även tillkommit tävlingar i Submission Wrestling.

Det är på Fryshuset i Stockholm som de olika kampsportsdisciplinerna visar upp sig under både lördag och söndag. Tillsammans med det fristående Taekwandoförbundet så deltar SB&K:s underförbund Allstyleförbundet, Kung Fu & Wushuförbundet samt Submission Wrestlingförbundet.

− Förutom att det är snöstorm, ministerbesök i Stockholm och nya krav på covidbevis så är det lugnt just nu, säger Peder Finnsiö med glimten i ögat.

Tillsammans med Thabo Motsieloa är han initiativtagare till kampsportshelgen. Och trots jätteapparaten det innebär att arrangera något sådant här så ligger man från arrangörshåll i fas.

− Mycket arbete har lagts på att anpassa arrangemanget för covidbevisen men nu har vi allt under kontroll. Och vi känner oss glada att kunna bjuda in till en jättestor kampsportshelg med en massa olika kampsporter samlade på samma ställe och i en stor arena. Det blir mycket för publiken att titta på. Just de här kampsporterna har inte samlats tidigare, så på det sättet är det här unikt. Och tävlingarna är på elitnivå och håller hög klass, berättar Peder Finnsiö.

Idrotterna är utspridda över de två dagarna men på lördagseftermiddagen avgörs det man kallar för TAWK Superfinals – ett flertal utvalda drabbningar från de olika idrotterna.

För allstyles del avgörs under helgen både ungdomstävlingen Allstyle The Future samt förbundets SM-tävlingar. Dessa kommer att behandlas i en separat artikel.

Här nedan följer nu en titt på övriga tävlingar inom SB&K:s förbundsverksamhet.

Nordic Open Wushu Championship

Trots coronapandemin och nya restriktioner så har den internationella kung fu- och wushu-tävlingen lockat ett stort antal internationella deltagare från en rad europeiska länder. Totalt räknar man med uppemot 100 deltagare i de tre tävlingar inom de olika stilarna som avgörs.

Kung Fu & Wushuförbundets ordförande Peder Finnsiö kommenterar:

Sanda: ”Vi har flera a-klassmatcher, det som är högsta nivån. Och även ett gäng i B-klass där många får chansen att tävla för första gången. Jag är nöjd med uppställningen. Vi har fått några sena återbud men 15 bra matcher är klara.”

Taolu: ”Här har vi flest deltagare, de är väldigt pigga på att tävla. Vi har både juniorer och seniorer i alla klasser och former, både klassiska och moderna. Konkurrensen kommer att vara ovanligt stor i några av de här klasserna.”

Push Hands: ”Det här är en form av brottning baserad på taiji-tekniker, blandat med sanda. Det är inte så många deltagare anmälda men det är fortfarande en gren under uppbyggnad.”

Mer information om tävlingarna finns här.

Svenska Submission Wrestling Ligan

På grund av coronapandemin har planeringen för SSWL rubbats rejält. De uppskjutna tävlingarna från 2020 avgjordes först i september i år. Vilket i sin tur innebar att årets säsong blev förkortad då endast fyra av de tio tilltänkta deltävlingarna har kunnat genomföras.

Och så sent som i förra veckan blev det klart att ligafinalerna avgörs på TAWK.

− Det är jättekul att Submission Wrestling och ligan får lite uppmärksamhet här. Det har varit ett tufft år med många ändringar och något färre deltagare än tidigare, säger Submission Wrestlingförbundets ordförande Karin Pettersson.

Efter den nedbantade säsongen 2021 är grapplarna nu framme vid ligafinalerna. Där är tanken att de två högst rankade i varje viktklass ska mötas i en 10 minuter lång superfight.

Men med tanke på de få deltävlingarna så är det på sina håll jämnare än kanske någonsin, med flera fighters på samma antal poäng. Det gör att fler matcher behöver avgöras inom klasserna innan en ligavinnare kan utses. Samtidigt så är fyra andra klasser redan avgjorda då lika många finalister har fått förhinder på grund av bland annat skador.

Totalt så ska medaljer och prispengar i 18 olika tävlingsklasser delas ut, detta inom nivåerna Fortsättare och Avancerad.

− Det är väldigt roligt att vi är med på ett event som vi inte har varit med på tidigare. Och det känns extra kul att kunna samköra med andra stående sporter, det är roligt för utövarna också att få lite galakänsla, säger Karin Pettersson.

Mer information om ligafinalerna finns här.

Helgens program på Fryshuset

LÖRDAG 4 DECEMBER
09:00 Taekwondo-SM (Kyorugi)
10:00 Allstyle the Future
11:00 Nordic Open Wushu Push hands
12:30 Nordic Open Wushu Sanda
14:00 Allstyle-SM
14:30 Submission Wrestling ligafinal
16:30 TAWK Superfinals

SÖNDAG 5 DECEMBER
09:00 Taekwondo-SM (Pomsaee)
09:00 Stockholm Taekwondo Open
09:00 Nordic Open Wushu Taolu

Mer information om arrangemanget finns på www.tawk.se.

Text: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52