Max Lindblad i ny viktklass under BJJ-EM

BJJ. Landslagets Max Lindblad ser fram emot EM, där han både tävlar själv och har elever som tävlar.
(Foto: Mona Lundkvist)

17 februari 2022  |  Jonathan Broberg

Under helgen tävlar BJJ-landslaget i EM som hålls i den italienska huvudstaden Rom.

Landslagets svartbälte Max Lindblad ser fram emot ett europamästerskap som blir lite annorlunda för honom än tidigare.

– Det är jätteroligt att EM är tillbaka och att det känns som att världen är på väg att bli normal igen. För egen del känner jag mig mer nervös än vanligt då det var ett tag sen jag tävlade på en stor tävling. Det här är första tävlingen som jag har egna elever som tävlar och jag ser fram emot att se dem tävla på ett stort mästerskap, säger han till budokampsport.se.

– Det här är första EM:et efter pandemin och det ska bli kul att se om det har blivit några förändringar på vilka som vinner. Jag tror vi som nation har stora chanser att kamma hem många medaljer.

Hans målsättning med EM-turneringen är hög.

– Självklart är det att vinna och även att mina elever ska vinna. Men även att pröva på en lättare viktklass. Innan turneringen och nu under uppladdningen har det känts mycket bra – sen på tävlingsdagen får jag se om det var rätt val. Känns det bra kommer jag nog fortsätta säsongen ut i lättvikt.

Max, hur har uppladdningen varit?

– Den har varit bra trots omständigheterna. I november blev vår klubb utsatt för ett attentat och brann. Så vi har blivit tvungna att träna runt på flera olika klubbar. Självklar har det inneburit en massa extra stress och arbete men jag tycker jag lyckats hålla fokus och det har känts väldigt bra på träningarna.

– I samband med branden gick jag ner en massa i vikt på grund av det extra arbetet och stressen med klubben och insåg snabbt att jag inte skulle kunna tävla i min normala viktklass till EM. I vanliga fall så har jag svårt att få i mig tillräckligt med mat för att känna att jag är ”tillräckligt” stor i mellanvikt så jag fortsatte med min viktnedgång för att kunna tävla i lättvikt. Jag trodde viktnedgången skulle påverka mig mer än vad den gjort. Jag känner mig fortfarande lika stark och har blivit lite mer rörlig och snabbare sedan jag tappat vikt. Jag har även prövat några nya saker som periodisk fasta och tränat tillsammans med en mycket kunnig styrketräningscoach. Jag upplever att det har hjälpt mig otroligt mycket.

Vad ska bli roligast med EM?

– Det roligaste ska bli att se alla mina elever i tävla. Det är en mäktig känsla att se dem tävla och extra roligt att se dem våga sig ut i världen för att tävla. Jag vill även passa på att tacka alla som hjälpt oss med ekonomiskt bidrag till vår klubb under dessa svåra tider. Ett extra tack till SPIF, Berserk, Progym och Nexus.

Max Lindblad tävlar i lättvikt för svartbälten med preliminär starttid lördag 13:18.

Övriga i landslaget i EM

  • Imorgon, fredag, tävlar Karl Pegers i lättvikt för brunbälten. Tilltänkta starttid för hans första match är 10:40. 
  • Brunbältena Scarlett Anstiss-Liljefors (medeltungvikt) och Astrid Schölin (fjädervikt) har preliminära starttider 11:02 respektive 11:38 på lördag.

Värt att nämna är att Astrid Schölin, som vann VM-brons i december, och Karl Pegers ingår i SB&K:s elit- och utvecklingsprogram.

Text: Jonathan Broberg

(Fotot är från VM i BJJ 2018)

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52