Nyheter
Bo Rocatis historisk svensk deltagare i para-VM i kempo
KEMPO. Landslagsdebutanten försvarar de blågula färgerna i Portugal. Berättar själv om sin olycka 2004. Siktar på medaljer trots oviss konkurrens.
(Foto: Martin Jönsson)
Imorgon inleds världsmästerskapet i kempo för personer med funktionsnedsättning. Detta i portugisiska Caldas da Rainha. Det är andra gången som para-VM arrangeras men för första gången har vi svenskt deltagande i tävlingarna.
Den som gör historisk debut är Bo Rocatis, 45 år gammal från skånska Klågerup. Inom kempon har han oranget bälte med tre streck.
– Jag har tränat kampsport sen tonåren. Det började med jujutsu och sen höll jag på med bland annat kickboxning och boxning innan jag fastnade för kempo, berättar han för budokampsport.se.
Bo Rocatis är ursprungligen från Danmark men har bott i Sverige sen i augusti 2004. Bara två månader efter flytten över Öresund inträffade olyckan som på många sätt förändrade hans liv.
– Jag jobbade som dykinstruktör och skulle tillsammans med en annan kille förbereda en dykutbildning vid Kullen, utanför Halmstad. Vi åkte i en ribbåt som hamnade i hård vind när båtmotorn dessutom trasslade in sig i en lina i vattnet och slutade att fungera. Vi drev mot klipporna och var tvungna att hoppa i land. Jag nådde en klippa men när min kompis sen skulle hoppa så kastades båten upp av en våg och landade rätt över mitt vänstra ben. En sådan båt väger över 1,5 ton så mitt ben trasades sönder samtidigt som jag åkte ner i vattnet. Jag lyckades ta mig upp igen och blev till slut hämtad med helikopter. Men benet gick inte att rädda. Jag är sedan dess amputerad 15 centimeter ovanför knät.
Trots olyckan fortsatte Bo Rocatis, med en bakgrund i det danska försvaret, att leva ett aktivt liv. Genom dykningen var han sedan tidigare en stark simmare och började nu också att tävla i det. Han blev även dansk paralandslagsman i friidrott och nådde internationella framgångar i kastgrenarna kula, diskus och spjut.
– Det var aldrig ett alternativ att lägga mig ner och ge upp. Bland det första jag undrade när jag vaknade efter olyckan var när jag kunde börja träna igen. Det går ju inte att ligga och gnälla när det går emot, det gynnar ingen. Det gäller att resa sig från soffan och komma ut i livet, säger han.
Bo Rocatis kallar sig för Oneleggedwarrior på sociala medier, där han delar med sig av sin historia och de lärdomar han har dragit på vägen.
– Det handlar bland annat om att våga be andra om hjälp, det är vi alla jävligt dåliga på. Framför allt när det blir för personligt. Men man kan också säga att det är tur att man får så bra reservdelar idag, säger han med ett leende.
Nu är fokuset inställt på kempo och de kommande VM-tävlingarna, där han landslagsdebuterar för Sverige. Bo Rocatis främsta disciplin inom kempon är vanligtvis submission men det finns inte med på VM-schemat. Istället är han nu anmäld till semikontakt (fighting) och kata (uppvisning).
– Vanligtvis slänger jag benprotesen när jag brottas i submission. Men i semikontakten har jag den på. Och det kommer inte att bli några problem, där är jag van vid att tävla mot tvåbenta, berättar han.
Med teknikens hjälp hoppas han också kunna göra bra ifrån sig i katan.
– Kata är ju en bedömningssport så där får vi se hur det går. Men jag har programmerat mitt ben så jag hoppas att det går bra.
Har du programmerat ditt ben?
– Ja, jag har en app där jag kan låsa benet i klassiska kampsportspositioner. Jag har ju varken lårmuskel eller knäled så jag behöver lite hjälp. Och jag har en gummifot också som gör att det blir lite extra utmanande. Men den enda begränsningen finns egentligen i våra egna huvuden, lägger han till.
På förhand har informationen från de portugisiska arrangörerna varit knapphändig. Exakt hur tävlingarna ska gå till och hur olika funktionsnedsättningar värderas gentemot varandra när det gäller matchningar återstår att se. Inte ens kempolandslagets förbundskapten Martin Jönsson, som åker med på VM, har det klart för sig.
– Det är ett oskrivet blad kring vad som kommer att hända. Det vi har fått veta är i princip att det ska vara samma regler som i ”vanliga” VM, säger han.
Trots ovissheten har man hopp om framgångar i Portugal.
– Vi har kört stenhårt den sista tiden och satsar så klart på VM-medaljer, säger Jönsson.
En målsättning även Bo Rocatis stämmer in i.
– Jag vet inte så mycket än men jag åker inte till Portugal för att vara ”lagom” och bara vara med. Jag har vinnarskalle och vill alltid vinna. Jag vet inte vilka mina motståndare blir men jag är redo. Det är bara att köra!
Den svenska tvåmannadelegationen reste ner under gårdagen. Tävlingarna inleds på torsdag och kommer att pågå till på söndag.
Text: Mats Lilja
Artikelbilden finns även publicerad i större format på @budokampsport.