Dubbla guld till Bo Rocatis i VM

KEMPO. Svensken världsmästare två gånger på samma dag i Portugal.
(Foto: Martin Jönsson)

14 mars 2022  |  Mats Lilja

Det blev maximal utdelning för den svenske landslagsdebutanten Bo Rocatis vid para-VM i kempo – tävlingarna i två discipliner slutade med två VM-guld.

– Jag är så klart jättenöjd. Jag visste egentligen inte vad jag hade att förvänta mig eller hur stort det skulle vara. Men det har varit en fantastisk erfarenhet, säger Rocatis till budokampsport.se.

Världsmästerskapet anordnades i kongresshallen Expoeste i den portugisiska staden Caldas da Rainha. Parallellt anordnades även tävlingen World All-Kempo-Styles Open Championship (WAC). Det innebar att över 1 000 kempoutövare från en rad olika länder var på plats.

– Det dök upp nya idrottare varje dag när vi var där nere. Och det var stort intresse från publiken också när det gällde tävlingarna, berättar han.

På förhand var det oklart hur utövarnas olika funktionshinder skulle värderas mot varandra i VM – Rocatis är ju till exempel amputerad och använder protes på vänsterbenet. Och väl på plats visade det sig att det i princip var öppna klasser som gällde inom respektive åldersspann. För den 45-årige landslagsdebutanten innebar det att han fick tävla i veteranklassen 40+.

Bo Rocatis utför sin kata på para-VM. Foto: Martin Jönsson.

Trots att den svenska landslagsdelegationen hade flera hela dagar på plats i Caldas da Rainha föll det sig så att Bo Rocatis två tävlingsklasser avgjordes med mindre än en halvtimmes mellanrum under fredagen.

Först ut var tävlingarna i kata (uppvisning).

– Jag hade övat in en klassisk jihon-kata, som går mot det japanska hållet. Den är kraftfull och med tempoväxlingar men som vi dragit ner tempot lite i med tanke på min rörelseförmåga. Det tog ungefär 2,5 minut att köra igenom mitt program. Det var en helt ny matta som var väldigt hal, det var tufft att hålla balansen med benprotesen. Men jag höll mig på fötterna och eftersom jag var sist ut fick jag ganska snart veta att jag hade vunnit guld, berättar Bo Rocatis.

Och inte ens 30 minuter senare klev han in i tävlingarna i semikontakt (fighting). På grund av walkover i semifinalen fick han gå direkt in i finalen, där han ställdes mot en portugisisk hemmafighter.

– Han hade begränsad rörlighet i ena benet så det var ganska jämna förutsättningar rent rörelsehindermässigt, säger Rocatis. Semikontakt är ju lite som taekwondo, man ska markera träffarna snarare än att slå eller sparka igenom. Man ska snabbt in i attacken och snabbt ut. Jag fick en bra start på matchen och fick in sparkar i både magen och mot huvudet som satt precis som de skulle. Men när jag skulle attackera igen så hoppade han upp och fick in ett slag mot mitt huvud, jag hann inte parera och han fick poäng. Men det blev hans enda – jag vann finalen med 3–1 till slut.

Därmed var det andra VM-guldet på mindre än en timme vunnet. Och förbundskaptenen Martin Jönsson var förstås nöjd.

– Bo visade verkligen upp sin tävlingsrutin, han har ju tävlat mycket förut inom andra idrotter. Det var en hel del nytt för oss båda men vi har tagit det seriöst och tränat mycket. Bo var väl förberedd och hade laddat upp bra. Det var en oklanderlig VM-insats, konstaterar han.

Om knappt två månader är det dags för nästa kempo-VM – detta i Tunisien, för idrottare utan funktionsnedsättning på både junior- och seniornivå. Från och med 2023 talar mycket för att också para-VM kommer att arrangeras gemensamt med övriga tävlingar.

– Jag hoppas att det blir så. Det har funkat superbra mellan mig och Martin i Portugal, vi har varit ett riktigt bra team under VM. Men det är lite synd att vi inte kunde vara ett helt lag där nere. Nu ska jag hem och träna med de andra i landslaget inför deras VM-tävlingar, avslutar den dubble VM-guldmedaljören Bo Rocatis.

Text: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52