Khamzat Chimaev vann mot världstvåan

MMA. Svensken fortsatt obesegrad efter ännu en seger i USA. Första proffsmatchen som avgjordes genom domslut.
(Arkivfoto: Mathias Bergeld/Bildbyrån)

10 april 2022  |  Mats Lilja

Khamzat ”Borz” Chimaev fortsätter sitt segertåg inom MMA. Segern mot brasilianaren Gilbert Burns i galan UFC 273: Volkanovski vs. The Korean Zombie tidigt på söndagsmorgonen svensk tid var hans 11:e raka proffsvinst, varav den 5:e i UFC.

Men till skillnad från svenskens tidigare fyra matcher i organisationen, som avgjordes 6:12, 3:09, 0:17 och 3:16 in i matcherna, så fick han den här gången kämpa tiden ut.

Matchen i Jacksonville i Florida avgjordes i welterviktsklassen, där Burns inför matchen var rankad 2:a i världen och Chimaev 11:a. Kombattanterna vägde in på samma vikt (77 kg) men den 188 cm långe Chimaev hade en decimeter till godo på sin motståndare i både längd och räckvidd.

”Borz” inledde som vanligt offensivt, bland annat försökte att han sig på en nedtagning redan efter 10 sekunder. Även om den inte lyckades fullt ut så behöll han sen övertaget genom den första ronden. Och trots att det var två erfarna brottare som möttes så blev det mycket boxning. Chimaev sänkte Burns med en högerjabb i slutet av ronden men brasilianaren hade matchklockan på sin sida och fick hämta andan inför rond två.

Där kom sen Gilbert Burns, tidigare världsmästare fyra gånger i BJJ och med ett record på 6–1 i UFC, tillbaka och kom åt Chimaev på ett helt annat sätt. Svensken träffades av både sparkar och slag och hade stundtals fullt sjå med att stå emot. Det sista som hände i ronden var att svensken gick i golvet men snabbt svarade med ett nedtagningsförsök.

Efter att ha vunnit en rond vardera gjorde sig duon redo för en avgörande tredje rond. Det blev ännu en holmgång med träffar åt båda hållen men med ett övertag för Khamzat Chimaev. Matchen gick tiden ut (3×5 minuter), vilket var första gången i svenskens proffskarriär. Det blev dessutom en längre match än hans fyra tidigare UFC-matcher tillsammans (!).

Khamzat Chimaev tilldömdes enhälligt segern genom domslut med siffrorna 29–28, 29–28, 29–28. Matchen utseddes även till galans Fight of the Night.

Text: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52