Dubbla guld till Anstiss-Liljefors – fortsatt VM-jakt för svartbältarna

BJJ. Medaljer till tre landslagsutövare vid de internationella tävlingarna i Dublin.
(Foto: IBJJF)

2 maj 2022  |  Mats Lilja

När det internationella BJJ-förbundet IBJJF i helgen arrangerade Dublin Open i den irländska huvudstaden så var intresset stort. Totalt var flera hundra utövare anmälda till tävlingen.

Det svenska BJJ-landslaget hade tre fighters på plats – brunbältaren Scarlett Anstiss-Liljefors samt svartbältarna Max Lindblad och Alexander Baffoun.

Anstiss-Liljefors var anmäld till 74-kilosklassen (medeltungvikt), där hon inte fick några motståndare och därför tilldelades automatisk guldmedalj. I och med detta kunde hon även ställa upp i den öppna klassen, där hon däremot fick två tuffa matcher.

Efter att ha besegrat den italienska supertungviktaren Silvia Scomparin ställdes hon mot den betydligt mindre fjäderviktaren Fiona May Middleton från Storbritannien i final. Och det blev seger även där för svenskan, som därmed kunde resa hem med dubbla guldmedaljer i bagaget.

– Det kändes bra under helgen. Jag har varit lite skadad de senaste månaderna och missat några tävlingar som jag hade tänkt vara med i, så det var riktigt skönt att kunna tävla på den första IBJJF-tävlingen i Europa på länge. Det var kul att komma upp på mattorna med några bra konkurrenter och få testa nerverna igen, säger hon till budokampsport.se.

Om en dryg månad är det dags för VM i amerikanska Long Beach. Och efter det tidigare skadetrasslet var guldmedaljerna ett skönt formbesked.

– Det ger mig lite självförtroende att jag går åt rätt håll med träningen. Och jag tycker att det var en bra uppvärmning inför VM. För mig är den mentala förberedelsen lika viktig som den fysiska, att utsätta mig för tävlingsupplevelsen på den här nivån var viktigt för att uppnå rätt tankesätt, säger hon.

På Svenska BJJ-förbundet gläds man över Scarlett Anstiss-Liljefors framfart.

– Jag är otroligt imponerad över Scarlett. Hon har inte haft sitt bruna bälte särskilt länge men redan hunnit etablera sig internationellt i klassen. Hon har gått fram som en ångvält och det skall bli spännande att se henne på VM, säger förbundets elitansvarige Daniel Haglind.

För landslagets svartbältare Max Lindblad (mellanvikt) och Alexander Baffoun (lätt tungvikt) slutade Dublin Open med en varsin bronspeng. Det innebar viktiga rankingpoäng för duon i deras jakt på VM-platser.

Lindblads och Baffouns sista chans att säkra VM-deltagande i den skarpa konkurrensen bland svartbältarna blir Paris Open 14–15 maj.

Text: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

2
8
10