Landslagsduo jagar VM-platser

BJJ. Viktiga tävlingar framöver för både Alexander Baffoun och Max Lindblad inför årets världsmästerskap i Kalifornien.
(Foto: Privat.)

29 april 2022  |  Mats Lilja

Ett av årets stora mål för BJJ-landslaget är VM i Long Beach i Kalifornien i början av juni. Men för två av de största svenska namnen pågår fortfarande jakten på VM-platser.

Svartbältarna Alexander Baffoun (lätt tungvikt) och Max Lindblad (mellanvikt) måste nämligen kvala sig in till världsmästerskapet genom att ta tillräckligt många rankingpoäng. Och för dem återstår nu bara två tävlingar där de kan göra det – Dublin Open nu i helgen samt Paris Open i mitten av maj.

För 25-årige Alexander Baffoun från Malmö-klubben Art of Roll kommer medaljer att krävas i bägge de kommande tävlingarna, alternativt att han lyckas vinna någon av dem. En stor anledning till poängknipan är hans gradering så sent som i mars i år.

– Jag fick mitt svartbälte för en dryg månad sen så just nu har jag 0 rankingpoäng. Helgens tävling blir min första tävling som svartbältare och jag är supertaggad på att bevisa att jag är tillräckligt bra för att konkurrera med de allra bästa, berättar han för budokampsport.se.

Han har tidigare tävlat i fem BJJ-VM och vunnit brons som både blåbältare och lilabältare. Men nu är det alltså svart bälte och den allra högsta internationella tävlingsnivån som gäller.

– Är du riktigt duktig i fotboll kan du hoppa rätt in i a-laget, oavsett ålder. Men det går ju inte i BJJ. Där måste du ha bältena en viss tid och det är därför man tävlar inom olika bälten. Men skulle ett lilabälte vinna över ett svartbälte så skulle det inte vara chockerande. Skillnaden är framförallt erfarenheten, säger Alexander Baffoun.

Även BJJ-landslagets andre svartbältare, den rutinerade och något äldre Max Lindblad från Stark IF i Stockholm, behöver plocka ytterligare poäng för att boka en VM-plats i Long Beach.

– Jag har lite mer rankingpoäng än Alex men jag har faktiskt inte riktigt koll på hur många fler poäng jag behöver. Det ser tufft ut men det är inte omöjligt att lösa, berättar 31-åringen.

På grund av coronapandemin har många tävlingar blivit inställda och han är därför inte ensam om att i nuläget sakna tillräckligt med rankingpoäng. Till EM i Rom tidigare i år klev han ner till lättviktsklassen men han är nu tillbaka i sin ordinarie mellanviktsklass. Och där lär han stöta på hårt motstånd i helgens tävlingar i Dublin.

– Det är både gamla rivaler och nya rivaler anmälda. Men det kommer att vara så nu, det finns inga lätta tävlingar längre eftersom det knappt har gått att tävla tidigare, konstaterar Max Lindblad.

En som förstås följer de kommande tävlingarna med stort intresse är Svenska BJJ-förbundets elitansvarige Daniel Haglind. Som sådan är han tämligen unik internationellt, där man i regel representerar sin klubb snarare än sitt land.

– Svensk BJJ har verkligen utvecklats och en positiv riktning jag sett på senare tid är viljan att hjälpa varandra och sluta upp när det behövs. Svenska BJJ-communityn har stärkts och fortsätter denna utveckling kommer vi få något som andra länder saknar, nämligen en hel nation som tillsammans utvecklar svensk BJJ. Då kommer VM-guldmedaljerna inte vara långt borta, säger Daniel Haglind.

Text: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

5
13
16