Oprövat kempolandslag till historiskt VM i Afrika

KEMPO. Gott om VM-debutanter när svenskarna jagar medaljer vid Medelhavet.
(Foto: Svenska Kempoförbundet)

10 maj 2022  |  Mats Lilja

Idag reser den svenska landslagstruppen i kempo till Tunisien för årets VM-tävlingar i semesterorten Hammamet vid medelhavskusten. Och det är faktiskt premiär för ett kempo-VM som genomförs på den afrikanska kontinenten.

– Det har varit på gång tidigare men det här är första gången som internationella kempoförbundet lagt ett VM i Afrika. Och det har varit viktigt att få till det, det är ju många stora länder därifrån som är med och tävlar. Framförallt från den norra delen med Marocko, Algeriet och arrangerande Tunisien, säger den svenske förbundskaptenen Martin Jönsson.

Totalt så arrangeras det VM-tävlingar i fyra olika fightinggrenar (submission, knockdown, fullkontakt, semikempo) och två traditionella grenar (självförsvar, kata). Sverige kommer genom sina sex VM-deltagare att vara representerade i samtliga grenar utom kata.

– Alla har ju sin favoritgren och det är ofta den man blir landslagsuttagen i. Men är man väl på tävlingen så brukar de flesta tävla i mer än en gren, säger Martin Jönsson.

För det svenska kempolandslaget blir årets VM något av en omstart efter de värsta pandemiåren och alla inställda tävlingar. Flera av de tidigare tongivande namnen, som världsmästarna Tilda Ek och Jens Nykvist, saknas i årets världsmästerskap. Och hela fem av sex svenska landslagsmän i Tunisien är VM-debutanter.

Den enda som verkligen gått upp mot internationellt motstånd tidigare är André Hall, som var med 2019 och då tog dubbla VM-silver. Men trots de nya namnen och frånvaron av mästerskap under de senaste åren är förbundskaptenen positiv till de svenska medaljmöjligheterna.

– Vi har definitivt chansen till flera medaljer. Det är också ett av våra kriterier för landslagsuttagning, att det ska finnas medaljhopp för att få vara med. De sex som åker nu är aktiva och tävlar, det är riktiga satsningar och seriöst hela vägen, säger Martin Jönsson.

Parallellt med VM arrangeras också ungdomstävlingen World Cup. Där finns 13-årige Yassine Kollgård med som ende svenske deltagare.

VM i Hammamet inleddes officiellt igår men tävlingarna kommer att avgöras mellan torsdag och lördag.

Landslagstrupp (senior-VM)

Sveriges flagga André Hall, Svedala Kampsportförening
Submission | Knockdown (herrar -90kg)
Sveriges flagga Enrique Johansson, Kempo Karate Föreningen Dalby
Submission | Knockdown | Fullkontakt (herrar -70kg)
Sveriges flagga Nicci Drakring, Kempo Karate Föreningen Dalby
Knockdown | Fullkontakt (herrar -65kg) 

 

Landslagstrupp (junior-VM)

Sveriges flagga Hannes Bergkvist, Svedala Kampsportförening
Submission | Semikempo | Självförsvar (herrar -70kg) 
Sveriges flagga Uno Hellman, I3 Sportcenter Örebro
Submission | Knockdown (herrar -55kg) 
Sveriges flagga Rebecca Rudnert, Svedala Kampsportförening
Submission | Semikempo | Knockdown | Självförsvar (damer -60kg) 

 

Deltagare (World Cup)

Sveriges flagga Yassine Kollgård, I3 Sportcenter Örebro
Submission | Semikempo | Fullkontakt | Kumite (pojkar -55kg)

 

Ledare

Sveriges flagga Martin Jönsson, förbundskapten
Sveriges flagga Christer Andersson, assisterande coach

 

Text: Mats Lilja

På bilden ovan ses André Hall, Enrique Johansson och Nicci Drakring (övre raden) samt Hannes Bergkvist, Uno Hellman och Rebecca Rudnert (nedre raden).

En kommentar

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52