Sverigelägret i aikido i Älvsjö i helgen

AIKIDO. Svensk aikido samlar sig i Älvsjö 26-29 maj för sitt traditionella Sverigeläger. Det väntas delta upp emot 300 idrottare i alla åldrar.
– Jag skulle tro att lägret som företeelse är världsunikt för aikidon, säger Svenska Aikidoförbundets ordförande Magnus Burman.
(Foto: Hamid Ershad Sarabi)

25 maj 2022  |  Jonathan Broberg

Sverigelägret är aikidos största gemensamma händelse i Sverige.

Lägret hålls vartannat år och lockar tränande i åldrarna 13 till 80 år. I år arrangeras Sverigelägret i Älvsjö och närmare 40 instruktörer från hela landet kommer att hålla pass under de fyra lägerdagarna. Sammantaget siktar lägret på att ha ungefär 300 utövare.

– Sverigelägret är en fantastisk upplevelse. Jag skulle tro att lägret som företeelse är världsunikt för aikidon. Normalt arrangeras stora läger med en eller ett par senseis. Här samlar vi instruktörer och deltagare från väldigt många olika inriktningar – tränar samman, utbyter kunskap och har kul ihop.

Aikido är en japansk kampidrott med djupa anor. Den grundades av Osensei Morihei Ueshiba under 1900-talets första hälft. Rötterna går dock betydligt längre tillbaka än så, och aikido härrör från samurajernas stridsformer såväl med som utan vapen, med utgångspunkt i svärdskonsten.

– I aikido finns ingen tävling, endast strävan att utveckla sig själv. Den strävan sammanfattas i det japanska uttrycket ”Masakatsu agatsu” – den sanna vinsten är vinsten över dig själv. Genom träning blir vi centrerade fysiskt och mentalt, lär oss agera med beslutsamhet i rätt ögonblick, och inte minst att ta kontroll över vår situation och det som händer runtomkring oss. Även om aikido inte är ett utpräglat självförsvar, ger träningen därför oss kunskaper som är användbara för att skydda såväl sig själv som andra, säger Magnus Burman.

Arrangerande klubb för Sverigelägret är IKIGAI Akikidoklubb, som bedriver verksamhet i olika delar av södra Stockholm såsom i Älta, Enskede och Gubbängen.

Så kul och inspirerande att vår fina klubb från söderort nu äntligen får chansen att genomföra det här fantastiska eventet för hela Sveriges aikidoutövare, säger klubbens huvudinstruktör Christian Jacobsson.

Mer information om aikido och Sverigelägret finns att tillgå på svenskaikido.se.

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52