BJJ-VM tillbaka i Long Beach

BJJ. Decimerat svenskt landslag till VM-tävlingarna i klassiska byggnaden.
(Foto: Pixabay)

27 maj 2022  |  Mats Lilja

I nästa vecka, med start på torsdag, avgörs årets världsmästerskap i BJJ. Och som vanligt genomförs turneringen i Kalifornien i USA, där samtliga VM sedan 2007 har avgjorts.

Och i år är VM dessutom tillbaka i The Walter Pyramid i Long Beach, utanför Los Angeles, där just turneringen 2007 inledde den nya eran inom internationell BJJ.

Det svenska landslagets två svartbältare Max Lindblad och Alexander Baffoun kommer som vi tidigare har berättat inte att delta i VM då de inte har haft möjlighet att ta tillräckligt med rankingpoäng efter coronapandemin. Härom veckan stod det också klart att det heller inte blir någon VM-start för lilabältaren Rasmus Almström.

Därmed är det tre utövare på plats i USA från det svenska BJJ-landslaget, samtliga med bruna bälten: Karl Pegers, Astrid Schölin och Scarlett Anstiss Liljefors. Alla tre har vunnit medaljer på VM och EM under det senaste året.

– Det är så klart synd att det bara är tre i landslaget som åker. Men de som nu åker har alldeles uppenbart medaljchanser i VM. För varje år som går kommer vi allt närmare världseliten och Sverige är verkligen en nation att räkna med internationellt, säger Svenska BJJ-förbundets elitansvarige Daniel Haglind.

Trots den decimerade landslagstruppen i VM gläds han över att de två kvinnliga utövarna i landslaget kommer iväg.

– Tittar vi på fördelningen mellan kvinnor och män i Sverige som är registrerade inom sporten så är det fler män. Men tittar vi på toppen, där vi ju har superduktiga utövare på båda sidor, så skulle jag nog säga att vi just nu har lite vassare kvinnor än män.

Årets VM avgörs 2–5 juni inom bälteskategorierna blått, lila, brunt och svart. Undertecknad kommer att vara på plats för att rapportera om turneringen här på budokampsport.se.

Förutom de tre landslagsutövarna kommer som vanligt en hel del svenska utövare att ställa upp i VM via sina klubbar. Hör gärna av er till lilja@budo.se och tipsa om ert eller andras deltagande i årets VM. 

Den svenska VM-truppen

Sveriges flagga Karl Pegers
Förening: Stark Jiu Jitsu, Stockholm.
Tävlingsklass: Brown belt, Feather division (fjädervikt).
Sveriges flagga Astrid Schölin
Förening: Stark Jiu Jitsu, Stockholm.
Tävlingsklass: Brown belt, Feather division (fjädervikt).
Sveriges flagga Scarlett Anstiss Liljefors
Förening: Ju-Jutsuklubben Samurai, Jönköping.
Tävlingsklass: Brown belt, Medium heavy division (medeltungvikt).

 

Mer information om årets VM finns på IBJJF:s hemsida.

Text: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52