Fem svenskar klara för VM-final i thaiboxning

THAIBOXNING. Dagens semifinaler är avklarande och fem av sju svenskar kommer kliva upp i ringen igen på lördag då finalerna avgörs. Sverige fick också två bronsmedaljörer under dagen genom Camilla Danielsson och Linus Bylander.
(Foto: Carl-Cedric Persson Söndergaard/BILDBYRÅN)

2 juni 2022  |  Annie Bondefelt

Dagens semifinaler i thaiboxning inleddes för svenskarnas del med att EM-silvermedaljören, Linus Bylander, tog sig an Masuod Abdolmalki från Iran i -63,5 kg. Iraniern imponerade från start och vann första ronden, Bylander jagade i andra men utan att helt hitta sin rytm. I den sista var han tvungen att få till ett avslut, men matchbilden blev ganska tillknäppt och iraniern vann samtliga ronder. Det resulterade i en bronspeng för Bylander.

Näst ut var Camilla Danielsson som i vintras tog VM-silver, Danielsson mötte en skicklig Arissara Noor-Eiad från Thailand i -45 kiloklassen. Thailändskan var något längre och utnyttjade sin räckvidd, Danielsson såg dock vass ut med en stark clinch. Men thailändskan tog till slut en klar seger med siffrorna 30-27. Den andra bronsmedaljen för Sverige denna dag.

EM-guldmedaljören, Patricia Axling, fick en bekväm resa till finalen. Axling fick i ringen möta turkiskan Ayse Karakus i -57 kg. Axling tog kommandot redan i första ronden och såg starkare ut för varje rond. Med en överlägsen boxning valde domaren till slut att bryta matchen i slutet på den tredje ronden. På lördag väntar VM-final mot Elaine Lopes från Bahrain.

Förra årets VM-guldmedaljör, Ewin Ates, började sin semifinal mot Nina Scheucher lite avvaktande. Men Ates kom in mer och mer i matchen och hade till slut ett tydligt övertag. Även om österrikiskan var tuff var Ates mer rörlig, hade en bra blick för matchen och ägde mitten. Matchen vann hon med 30-27 och är nu vidare till final i -60 kilosklassen, en match som kommer att avgöras mot Kubra Kocakus från Turkiet.

I semifinalen i -67 kg mötte Emma Stonegård Abrahamsson kanadensiskan Savannah Lee Foden. Stonegård Abrahamsson hade en träffsäker boxning och tunga tekniker, kanadensiskan försökte sig på svep men dessa övertygade ingen. En rejäl tempoökning i andra ronden och till slut tog svenskan hem matchen med siffrorna 30-27, nu väntar final mot Ekram Abouelkomosan från Egypten på lördag.

Sist ut av svenskarna var Angela Mamic som i vintras tog ännu ett EM-silver i -71 kg. Idag var hennes motståndare Mensure Karadayi från Turkiet. Mamic inledde matchen med hög energi, turkiskan fick ta emot många vassa knän och Mamic dominerade i clinchen. Mamic oskadliggjorde turkiskans offensiver på ett effektivt sätt och stod som segrare när den tredje ronden var över. På lördag väntar final mot Anna Rantanen från Finland.

Under gårdagen vann också Moa Carlsson sin U23-semifinal mot iranskan Armita Soleimani i -54 kilosklassen. För henne väntar nu final imorgon, fredag, mot Kantiya Panoram från Thailand.

Följ finalerna via stream här.

Samtliga finaler

-54 kg (U23) Sveriges flagga Moa Carlsson mot   Kantiya Panoram 
-57 kg Sveriges flagga Patricia Axling   mot  Elaine Lopes 
-60 kg Sveriges flagga Ewin Ates  mot   Kubra Kocakus 
-67 kg Sveriges flagga Emma Stonegård Abrahamsson mot   Ekram Abouelkomosan 
-71 kg Sveriges flagga Angela Mamic mot Finlands flagga Anna Rantanen 

 

Text: Annie Bondefelt

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52