Behnam Razaki berättar om sitt VM-guld i Kalifornien

BJJ. Stortalangen gick hela vägen och blev mästare i BJJ-VM.

5 juni 2022  |  Mats Lilja

Sverige fick i helgen en VM-guldmedaljör i BJJ. Detta då Behnam Razaki från Conde IF på Hisingen i Göteborg tog ännu en internationell skalp. I pyramiden i Long Beach gick han hela vägen i blåbältarnas lättviktsdivision för 17-/18-åringar (Juvenile 2).

– Det här är det största guldet jag tagit hittills. Jag har vunnit två VM-guld på juniorsidan tidigare men det här det första på ”stora” VM. Större blir det inte, säger han.

Trots att han fortfarande bara är 16 år gammal så bärgade han VM-guldet efter tre raka segrar i relativt rask takt. Men den match där han fick slita mest var faktiskt den inledande kvartsfinalen mot Carl-Anthony Brown Jr.

– Ja, den första matchen var tuffast. Jag var i arenan fem timmar innan för att kunna kolla in några kompisar så det blev lite väntan. Jag hade också varit tvungen att gå ner 300 gram till för att klara matchvikten så jag fick röra mig mycket och se till att svettas inför invägningen en halvtimme innan matchen.

Efter att ändå ha lyckats vinna sin kvartsfinal så tog Behnam Razaki hem semifinalen mot Diego Miguel Saenz av bara farten. Vilket gav en final mot Samuel Hulsey, en motståndare han hade bra koll på.

– Det är en väldigt duktig grabb som har vunnit stora matcher tidigare. Jag visste att det skulle vara en tuff match. Mot slutet så låg jag också under med en fördel. Men jag avslutade honom med en flying triangle med en minut kvar, berättar han.

Hur var känslan efter avgörandet?

– Det är en skön känsla att se sig som världsmästare. Självklart var det mitt mål inför att vinna VM men det var svårt att inse att jag faktiskt hade vunnit.

Det gick inte att ta miste på din stolthet över att vinna ett guld till Sverige?

– Sverige är ett land som växer inom BJJ och att på något sätt bara vara där och bidra till att lyfta den svenska BJJ-scenen betyder mycket. Det känns kul att sätta Sverige på kartan.

Även hemma i Göteborg jublades det över Behnam Razakis framfart.

– Han är en fantastisk människa på alla sätt och vis. Alla på klubben är enormt stolta över vad han har gjort, säger Conde IF:s huvudcoach Martin Hedenbergh över telefon.

Han har följt och tränat Behnam Razaki sen han kom till klubben som 6-åring. Och han är precis som alla andra inom BJJ:n imponerad över adeptens branta utveckling.

– Det som är så fantastiskt med Behnam är han inte fastnar i olika positioner. Han är väldigt rörlig och jobbar sig hela tiden ur situationerna för att hitta nya positioner. Som i finalen, där han låg under men fortsatte att kämpa med triangeln, säger Martin Hedenbergh.

För Behnam Razaki väntar nu de sista dagarna i Kalifornien innan hemfärden till Sverige.

– Först och främst så är det kul att vara i USA för första gången. Det är fint land med bra mat.

Hur går man vidare efter ett VM-guld?

– Det kommer en sommarperiod nu då jag kanske får återhämta mig lite men jag får inte slappna av. Det här är bara början på en lång resa.

Har du några uppsatta mål?

– Jag vill vinna allt som kommer i min väg. Mitt mål är att bli bäst – inte i Sverige utan i världen.

Text och foto: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52