”En ny våg inom svensk BJJ”

BJJ. Den internationella profilen Leo Vieira berättar hur BJJ:n påverkades av coronapandemin och hur han ser på framtiden för Sverige som tävlingsnation inom sporten.

5 juni 2022  |  Mats Lilja

Från att från början ha varit en brasiliansk angelägenhet har BJJ i högsta grad blivit en internationell idrott att räkna med. Sedan 2007 avgörs varje år VM i Kalifornien i USA. Därtill genomförs också ett antal andra återkommande stora tävlingar inom sporten över hela världen.

En av de som har varit drivande inom internationell BJJ är den brasilianske profilen Leo Vieira. Som utövare blev han bland annat världsmästare i lättviktsdivisionen 1998.

2008 grundade han laget CheckMat tillsammans med sina bröder Ricardo och Leandro. Sedan dess har man växt till att vara ett av världens största BJJ-nätverk, med bland annat Stark IF i Stockholm som medlemmar.

I årets VM har man närmare 200 deltagare från Checkmats organisation med, däribland fem stycken från nämnda Stark.

Leo Vieira kommer från Rio de Janeiro men bor sedan 2013 i Kalifornien. Han säger sig ha BJJ som livsstil.

Under en av de intensiva tävlingsdagarna i The Walter Pyramid i Long Beach sitter han ner med budokampsport.se för att diskutera dagens moderna brasilianska jiu-jitsu.

– Det här är en sport som förändrar människors liv, fastslår han. Det är en kraftfull kampsport som skapar balans i hur vi lever. Varje dag lär man sig jujutsuns dynamik på mattan. Man lär sig att vinna och man lär sig att förlora. Framförallt lär man sig självkontroll.

Enligt Leo Vieira innehåller BJJ:n, liksom många andra kampsporter, element som tydligt skiljer dem från exempelvis idrotter utan närkontakt.

– Här blottar du dig själv på varje träning och tvingas fatta beslut som du också får stå för. Man kan lära sig att springa eller simma jättesnabbt men du behöver inte fatta lika många och avgörande beslut. Inom BJJ måste ditt sinne vara fokuserat och närvarande hela tiden.

Några av mattorna under BJJ-VM 2022.

Just närkontakten gjorde sporten hårt drabbad under den värsta coronapandemin. Även under årets VM sitter information uppe som informerar om vaccinationer, munskydd och att hålla avstånd. Men tävlingar kan genomföras inför publik på ett sätt som under lång tid var otänkbart.

– Alla fick lida under den här perioden, säger Leo Vieira. Som kontaktsport så hade vi många protokoll och regler som gjorde det omöjligt för oss. Vi var tvungna att hålla avstånd under pandemin precis som alla andra.

Men, funderar han, kanske kan någonting positivt komma ur detta också.

– Det är som pånyttfött nu inom sporten. Vi slår nya rekord hela tiden både när det gäller utövare och åskådare. Tävlingar och utbildningar organiseras professionellt. Och vi har fler som kan utmana om de stora segrarna på högsta nivån.

Leo Viera berättar att han har bra koll på svensk BJJ sen många år tillbaka.

– Sverige brukade vara mäktigast i Europa. Svenska utövare gjorde alltid bra ifrån sig i stora tävlingar. Tyvärr förlorade Sverige i slagstyrka av någon anledning. Men det märks att det är en ny våg nu inom svensk BJJ. Det är flera som är seriösa och reser runt i världen för att tävla. Det finns många länder som har haft bra potential men som inte rest runt och mött internationellt motstånd. Det måste man göra för att bli bäst, säger han.

Han nämner den svenske kampsportsprofilen Peter Blackwell som viktig för sportens utveckling i Sverige. Han berömmer också Max Lindblad för jobbet som han och flera andra idag lägger ner för att höja nivån på svensk BJJ.

– Jag ser flera potentiella världsmästare från Sverige. Över huvud taget finns det många duktiga svenska utövare. Men jag vet också hur svårt det är att gå hela vägen.

Text och foto: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52