Nyheter

Ali Hayder tog brons i IFK-VM

KYOKUSHIN. Under helgen avgjordes IFK-VM i kyokushin i Valencia. Sveriges främsta medaljhopp, Ali Hayder, lyckades ta ännu en mästerskapsmedalj och kom hem med en bronspeng.
(Foto: Privat)

Fyra svenskar som tillhör förbundet deltog under mästerskapet i Spanien. Ali Hayder var den som tog sig längst i turneringen då han tog en bronsmedalj i -80 kg efter att ha blivit utslagen av polacken som sedermera vann guldet, Szymon Olpinski.

– Turneringen kändes superbra, jag fick vad jag ville få ut av den här tävlingen. Jag gick fyra bra matcher, semifinalen kändes också bra och jag borde inte ha förlorat den. Men jag körde i en högre viktklass och eftersom det är en annan organisation än den jag brukar tävla i så var det lite annorlunda.
Men jag är nöjd att jag körde tävlingen, det var mest för att träna inför vår organisations VM i slutet på september, säger Ali Hayder.

IFK-VM var det världsmästerskap som i helgen avgjordes i Spanien, en bra värdemätare för förbundets svenskar. Dock är det organisation WKO och deras VM i shinkyokushin 24–25 september som Hayder och de förbundsanknutna fullkontaktskarateutövarna har som målsättning för året. Två svenskar är kvalificerade, Ali Hayder från SFKO och Jonas Rosin som tillhör Svenska Karateförbundet.

– Det kommer komma många bra japanska fighters till VM i september, alla är handplockade och i verklig toppklass. Så det är mitt nästa fokus, VM, säger Ali Hayder till budokampsport.se

Mirjam Björklund blev utslagen i kvartsfinalen i -65kg mot en annan svensk, den regerande världsmästarinnan Agnes Westrin, som är ansluten till ett annat idrottsförbund. Trots att det inte blev medalj denna gång blev turneringen en positiv upplevelse för Björklund.

– För min del var VM mer en spännande händelse snarare än en tävling med utstakade prestationsmål. Därför blev resultatet en positiv upplevelse för mig, även om det inte ledde till någon medalj och placering. Organisationen som höll VM hade även andra viktklasser än vår egen, därför blev det extra speciellt att få gå i en tyngre viktklass, -65 kg istället för vanliga -60 kg, berättar Björklund.

Matcherna i turneringen var tuffa och det var bara Westrin som kunde sätta stopp för Björklund denna helg, Westrin som tog VM-guldet även denna gång.

– Jag besegrade två motståndare från Polen och Kazakstan, som är högre rankade och mer välmeriterade än mig. Matcherna var riktiga “krigarmatcher”, där jag slutligen vann på att vara konditionsstark och på att sabotera deras fightingstrategi. I kvartsfinalen mötte jag den regerande världsmästarinnan och tyvärr hade jag tagit alltför mycket stryk i förgående matcher för att kunna prestera som jag hade velat. Men jag utvecklas varje gång jag tävlar och det är framförallt mer tävlingserfarenhet jag behöver för vidare utveckling, säger Björklund till budokampsport.e

De andra två svenskarna som tävlade, Mette Marie Nielsen och Sanne Larsson klarade sig även dessa till kvartsfinalerna. Nielsen fick där se sig besegrad av Emma Markwell från England som slutligen vann +65 kilosklassen och Larsson, som gick i samma viktklass, förlorade mot Angela Felber från Schweiz som tog bronset.

Text: Annie Bondefelt