Truppen till EM i shorinji kempo

SHORINJI KEMPO. Tio svenskar åker för att representera Sverige när EM i shorinji kempo avgörs i den franska staden Nantes. Mästerskapet arrangeras mellan 1-4 juli och Sverige har flera starka medaljchanser.
(Foto: Jenny Svensson)

28 juni 2022  |  Annie Bondefelt

I början på juli hålls EM i Frankrike och det är det första europeiska mästerskapet sen pandemin. På fredagen är det försök till graderingar för 4–6 dan, vilket är den första möjligheten till högre gradering i Europa sen 2019.

– Tävlingarna är inte det viktigaste för oss inom shorinji kempo eftersom budo ju inte i första hand handlar om tävling, så de flesta ser fram emot graderingarna och träningen. Flera mycket kvalificerade instruktörer från Japan kommer vara plats och alla är glada att kunna träffas igen efter pandemin, säger Alex Tilly från landslagsledningen

Under lördagen sker tävlingsmomentet där landslagstruppen slåss om medaljer, på plats för att döma EM finns också den svenska domaren Anders Pettersson. I truppen som åker återfinns flera med medaljchans, bland annat paret Johnsson/Wersäll och Svedberg/Tiquet, två duos som tog guldet då senaste EM avgjordes i Stockholm för fyra år sen. Utöver det är det ett talangfullt men ungt landslag som åker söderut.

– Både Svedberg/Tiquet och Johnsson/Wersäll har mycket goda förutsättningar att ta guld. Det finns andra starka par i framför allt Svedberg och Tiquets klass, den högsta herrklassen där även mixade par tävlar. Det är ett franskt par som har hemmaplan, en i paret har tidigare vunnit EM, men med en annan partner. Det finns också ett polskt/ukrainskt mixat par som är mycket bra, men vi vet inte om de kommer kunna delta. I högsta damklassen där Johnsson och Wersäll tävlar skulle jag bli förvånad om någon rår på dem då de är väldigt rutinerade. Övriga par är mindre rutinerade men kan skrälla och jag tror och hoppas att något av paren kommer ta medalj, berättar Tilly.

Den svenska truppen

Damer

Kyukenshi, 2 kyu Sveriges flagga Astrid Ashraf, Bromma Shibu
Kyukenshi, 2 kyu Sveriges flagga Thea Mikkelsen, Bromma Shibu
Kyukenshi, 3 kyu Sveriges flagga Rebecca Berggren, Göteborg Shibu
Kyukenshi, 3 kyu Sveriges flagga Hanna Björklund, Göteborg Shibu

 

Herrar/mix

Kyukenshi, 1 kyu Sveriges flagga Liam Callaghan, Stockholm Södra Shibu
Kyukenshi, 3 kyu Sveriges flagga Moa Skan, Stockholm Södra Shibu

 

Damer (svartbälten)

Yudansha, 3 dan Sveriges flagga Lovisa Johnsson, Stockholm Södra Shibu
Yudansha, 3 san Sveriges flagga Lotta Wersäll, Stockholm Södra Shibu

 

Herrar/mix

Sandan, 3 dan Sveriges flagga Hanna Svedberg, Stockholm Södra Shibu
Sandan, 4 dan Sveriges flagga Arnaud Tiquet, Göteborg Shibu

 

Text: Annie Bondefelt

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52