ERICA BJÖRNETRAND

Erica Björnestrand siktar mot World Games-guld

WORLD GAMES. Mellan 7-17 juli arrangeras World Games i Birmingham, USA. Fyra svenska thaiboxare har kvalificerat sig till tävlingen, en av dessa är Erica Björnestrand som tog EM-brons tidigare i år.
(Foto: Benjamin Bayard)

30 juni 2022  |  Annie Bondefelt

World Games är ett evenemang som samlar de sporter som aspirerar till att bli olympiska och upplägget har stöd från den Internationella Olympiska Kommittén. Tävlingarna hålls vart fjärde år och bjuder in de bästa inom de idrotter som ingår. Den uttagna Björnestrand får i sommar även sällskap av Patricia Axling och Ewin Ates som också kommer att tävla i thaiboxning. Även Emma Lette kommer att finnas på plats och representera jujutsulandslaget.

Hur kändes det när du fick beskedet att du hade blivit uttagen till World Games?

– World Games går ju vart fjärde år och det är dessutom första året min viktklass är med så det känns supercoolt och något jag inte ville missa, säger Björnestrand.

Björnestrand berättar att säsongen hittills har gått lite trögt och att hon fick nöja sig med en bronspeng på både VM och EM och att hon i samband med kvalificeringen till World Games även fick tacka nej till en världstitelfight.

– Jag känner mig taggad på revansch och förberedelserna har i mångt och mycket sett ut som de brukar inför ett internationellt mästerskap men med lite extra fokus på att hålla kroppen hel och på att spetsa formen. Jag räknar med att de kan bli tre tuffa matcher på rad och då krävs de uthållighet.

Att delta på internationella mästerskap har för Björnestrand blivit rutin då hon varit på toppen länge och hon tycker det är något speciellt med turneringar.

– Jag skulle säga att man hamnar direkt i en matchbubbla deluxe på ett mästerskap, de är nog främst för att vi reser till en plats och stannar där under en längre tid, hänger mycket på hotellet och umgås med andra från landslaget. Det känns lite som att allt annat i världen stannar, berättar Björnestrand.

Det är också vissa saker utanför själva tävlandet i ringen som hon har rutin på och som hon gärna packar med när hon ska ut och resa.

– Förutom alla viktiga ting som rör tävlingen och kost är det utan tvekan en riktigt bra bok, gärna en riktigt spännande en. Sen är det viktigt att min matchväska också alltid är perfekt packad från första dagen vi kommer till hotellet. Och inför varje match, oavsett vilken match, så gör jag andningsövningar och mediterar en stund, fortsätter hon.

Slutligen, hur skulle du värdera en medalj från World Games?

– Jag skulle värdera det lite som ett VM-guld. Det är det enda jag så här långt in i karriären saknar, avslutar Björnestrand.

Svenska truppen till World Games

THAIBOXNING

-63,5 kg Sveriges flagga Erica Björnestrand
-60 kg Sveriges flagga Ewin Ates
-57 kg Sveriges flagga Patricia Axling


JUJUTSU

-70 kg Sveriges flagga Emma Lette

 

Text: Annie Bondefelt

En kommentar

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52