Taido-VM 2023 arrangeras i Japan

TAIDO. Trots de svenska förhoppningarna på förhand så blir det inget världsmästerskap i Sverige nästa år. Hoppet nu inställt på EM 2029.
(Foton: Gunnar Cervin)

17 augusti 2022  |  Mats Lilja

Som vi berättade i slutet av juli så har Australien hoppat av sitt värdskap för VM i taido 2023. Detta då man inte ansåg att det gick att få ihop arrangemanget varken logistiskt eller ekonomiskt.

Enda land att omedelbart erbjuda sig att ta över VM var Sverige. Men när saken skulle avgöras hos World Taido Federation den 7 augusti visade det sig att även Japan var intresserade av att ta över mästerskapet.

Efter att ärendet därefter har behandlats inom WTF står det nu klart att det också blir japanerna som får VM. Arrangörsorten är inte bestämd men tävlingarna är planerade att avgöras under sommaren 2023.

Hannes Kannisto är ordförande för Svenska Taidoförbundet. Han hade stora förhoppningar om att världsmästerskapet skulle hamna i Sverige.

– Det är naturligtvis tråkigt, vi är besvikna över att vi inte fick det. Vi blev också lite överraskade över att Japan ville ha VM. Det hade vi inte hört någonting om innan, säger han.

Det stod alltså mellan Sverige och Japan. Vad var det som avgjorde till japanernas fördel?

– Jag tror att det var lite hugget som stucket för de flesta länderna. Men det är många japaner som är tveksamma till att åka till Europa på grund av kriget i Ukraina, och där har det varit svårt att övertyga dem om att inte hela Europa är i krig. Så jag tror att många länder resonerade att det är bättre att det kommer fler japaner till tävlingarna, vilket ger bättre motstånd.

Hur mycket betydde det att det var just Japan, taidons hemland, som ville ta över arrangörskapet?

– Det betyder ju jättemycket givetvis. Alla vet att det japanska taidoförbundet kan anordna VM och det är alltid väldigt roligt när det är tävlingar i Japan.

Det svenska landslaget vid Taido-VM 2017.

Förra VM (2017) avgjordes ju också i Japan. Hur ser man på det inom taidovärlden när den uttalade ambitionen är att rotera tävlingarna?

– Det viktigaste är att man får till ett mästerskap över huvud taget. 2021 skulle det ju ha gått i Australien och tanken var ändå att VM 2025 skulle ha gått i Japan. Nu blir det två raka VM-turneringar där men det är ändå sex år mellan dem så jag tror inte att någon är kritisk mot det.

Hur bedömer du de svenska chanserna till att få arrangera ett annat mästerskap framöver?

– EM 2025 kommer att gå i Portugal. Och nästnästa VM blir 2027. Då är jag ganska säker på att man kommer att fråga Australien igen, jag tror att de kommer att få första tjing. Vi kommer framför allt att inrikta oss på att få EM 2029.

Till sist då, hur mycket ser du fram emot nästa års VM i Japan?

– Det är alltid kul att åka till Japan! Och det kommer säker att bli ett jättebra VM med många deltagare från framför allt Japan. I förra veckan var jag mer besviken över att VM inte kommer till Sverige men nu ser jag mer och mer fram emot att åka dit i stället. Det är alltid mycket folk på plats och man får tillgång till väldigt bra domare och bra instruktörer på seminarierna. Det ska bli jätteroligt, avslutar Hannes Kannisto.

ARRANGÖRER AV TAIDO-VM
1993 Japan (Tokyo)
1997 Finlands flagga Finland (Helsingfors)
2001 Japan (Okinawa)
2005 Sveriges flagga Sverige (Göteborg)
2009 Japan (Hiroshima)
2013 Finlands flagga Finland (Helsingfors)
2017 Japan (Yamanashi)
2023 Japan (ort ej bestämd)

 

Text: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52