Nyheter
Ulf Silverbern tar ett kliv tillbaka efter många år inom kampsporten
MMA. Nyköpingsprofilen väljer att fokusera på brottningen, där allting startade en gång i tiden.
(Foto: Privat)
Efter över 20 år inom svensk MMA väljer nu Ulf Silverbern att trappa ner. Detta efter att ha satt Nyköping på MMA-kartan genom sina många galor och decennier som tränare och instruktör.
– Ja, jag håller på att trappa ner, berättar han. Jag är 60 år gammal nu och känner mig färdig. Det är lite tråkigt men så är det. Mitt barnbarn tränar fristilsbrottning och då känner jag att jag vill avsluta min tränarkarriär där det en gång började.
För det var just inom brottningen som hans långa kampsportsbana en gång inleddes.
– Jag har brottats hela livet och sen började jag med thaiboxning för kanske 25 år sen. Jag har även tränat judo och då är steget till MMA och grappling inte så stort sen, säger Ulf Silverbern.
Runt millenieskiftet grundade han Nyköpings Kampsportsklubb, som fortfarande är en välmående förening med flera olika kampidrotter i sin verksamhet.
Och under ett 15-tal år anordnade han MMA-galor i Nyköping, både för proffs och inom Svenska MMA-ligan. Detta under flera olika namn så som Escalate Challenge, Nordic Warriors och Legal Brawl Battle.
– Det fanns inte något sådant här innan i staden. Jag fick till och med bygga buren själv, säger han och skrattar. Men det har blivit tuffare med åren att locka sponsorer och publik. Det går att se MMA på ett annat sätt idag på TV. Tidigare kunde vi ha 500 i publiken på en amatörgala, idag får man vara nöjd med 150–200.
Att Ulf Silverbern nu drar sig tillbaka innebär bland annat att Nyköping kommer att sakna representation när Svenska MMA-ligan drar i gång senare i år.
– Ja, tyvärr. Det går inte just nu, det är bara jag som kan hålla i galan. Dessutom har de ändrat om på gymmet där vi har kört så det finns inte plats att hålla tävlingar där. Vi har även haft större tillställningar på Folkets Park, men där man kör vaccineringar nu så det går inte heller, säger han.
Även om han kommer att ha färre uppdrag framöver så är engagemanget för kampsport lika stort som tidigare. Och han tror att intresset för brottning och grappling kommer att fortsätta att öka, både som egna idrotter i form av BJJ och submission wrestling men också som en viktig del inom MMA.
– Titta på Khamzat Chimaev i UFC till exempel. Hur han cirklar och hur han dyker mot sin motståndare. Han utnyttjar verkligen sin fristilsbrottning. Men det är något som tar 15–20 år att lära sig och bli riktigt, riktigt bra på.
Med tanke på resan som du har gjort, håller du med dem som säger att du är en av pionjärerna inom svensk MMA?
– Nä… Men jag är definitivt en av dem som har hållit ut längst, skrattar Ulf Silverbern.
Text: Mats Lilja