EM-guld i iaido till Jesper Waldestål

IAIDO. Den individuella delen av EM i iaido i Italien är över. Det blev guld i godan-klassen för Jesper Waldestål. Dessutom blev det brons för Anna-Lena Waldestål och Sida Yin. Tobias Kandenberg tilldelades fighting spirit-priset i sandan-klassen.
– Det känns jättebra. Det är kul att prestera efter mål, säger Jesper Waldestål till budokampsport.se efter guldet.
(Foto: Line Skaugrud Landevik/BILDBYRÅN)

3 september 2022  |  Jonathan Broberg

Iaido-EM i Modena i Italien inleddes för svensk del med många fina prestationer under tävlingens individuella moment.

Det blev tre blågula medaljer, ett guld och två brons. Guldet vanns av Jesper Waldestål i godan-klassen (5 dan). Han besegrade tysken Robert Völkmann med 3-0 i domarröster.

– Det känns jättebra. Det är kul att prestera efter mål. Jag hade en blandad känsla av att det här går väl bra och åt helvete, jag trampade nog på hakaman. 

Detta var Jesper Waldeståls femte EM-guld i iaido. Och imorgon, söndag, ska han göra sitt första försök till att gradera till 6 dan. 

– Det är ju speciellt att vinna så här efter en lång pandemi och efter mestadels egen träning hemma i garaget. Förutsättningarna kunde ju vara bättre. Jo, planen är ju att detta ska vara den sista medaljen jag tar i godan-klassen, säger han.

Svenska framgångarna slutade inte där. Anna-Lena Waldestål och Sida Yin blev bronsmedaljörer i yondan- respektive rokudanklassen. Dessutom tilldelades Tobias Kandenberg det prestigefyllda fighting spirit-priset.

Imorgon fortsätter EM, då med lagtävlingarna där både Jesper och Anna-Lena Waldestål återfinns. De kamperas av Peter Scherzenlehner och Valdemar Sjöström. Sverige finns i pool 1 tillsammans med Irland och Belgien.

Sida Yin, Tobias Kandeberg, Anna-Lena Waldestål och Jesper Waldestål        Foto: Leif Sunje

Laget nådde kvartsfinal

I lagtävlingen gjorde Sverige ett fint poolspel och gick vidare. Det blev seger mot Bulgarien, men i kvartsfinal blev Italien för starka. Italienarna nådde hela vägen till final, men Finland blev EM-guldmedaljörer.

Text: Jonathan Broberg

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52