Anton Turkalj debuterar i UFC

MMA. Ännu en svensk får visa upp sig på den högsta internationella nivån.

8 september 2022  |  Mats Lilja

På lördag avgörs galan UFC 279: Chimaev vs. Diaz i Las Vegas, där Khamzat Chimaevs match mot amerikanen Nate Diaz är huvudmatch och galans dragplåster.

I slutet av förra veckan blev det även klart att vi får en andra svensk i galan – detta då den 26-årige göteborgaren Anton ”The Pleasure Man” Turkalj från GBG MAC med kort varsel hoppar in och möter brasilianaren Jailton Almeida. Matchen avgörs i den överenskomna catchweighten 220 lb, vilket motsvarar knappt 100 kilo. Med andra ord en tyngre klass än vad lättungviktaren Anton Turkalj vanligtvis tävlar i när han väger in på sina 93 kilo.

Svensken har tränat MMA sen han var 16 år gammal, efter att tidigare ha satsat främst på fotboll och friidrott. Som medlem av det svenska MMA-landslaget tog han EM-guld, EM-silver och VM-brons innan han 2018 valde att inleda sin proffskarriär – detta med seger mot rumänen Marius Pislariu på dennes hemmaplan. Som proffs är han fortfarande obesegrad (8–0).

Den senaste segern kom den 26 juli mot Acacio Dos Santos i Dana White’s Contender Series. Svensken vann på enhälligt domslut i sin hittills enda match som gått matchtiden ut. Trots framgången blev Turkalj inte erbjuden något UFC-kontrakt den gången – men nu får han alltså ändå chansen.

Motståndaren Jailton ”Malhadinho” Almeida är fem år äldre och har varit proffs betydligt längre än Anton Turkalj. Hans facit efter 18 proffsmatcher är 16–2, där hans senaste två matcher har avgjorts tidigare under året i UFC och givit lika många segrar mot landsmannen Danilo Marques och amerikanen Parker Porter. Noterbart är att Jailton Almeida avslutat bägge sina motståndare i förstaronderna.

Brassen var egentligen tänkt att möta tungviktaren Shamil Abdurakhimov från den ryska delrepubliken Dagestan. Men efter att han fått hoppa av galan på grund av visumproblem kommer alltså Turkalj in i hans ställe.

Mötet mellan Anton Turkalj och Jailton Almeida är en av fyra matcher som ingår i underkortet på UFC 279. Det segmentet startar klockan 02:00 natten mot söndag svensk tid.

Text: Mats Lilja
Foto: Stefan Romare MMA

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52