Khamzat Chimaev fick ny motståndare – men vann igen

MMA. Rejäla omkastningar i matchkortet efter den missade invägningen.
(Arkivfoto: David Yeazell/USA Today Sports/Bildbyrån)

12 september 2022  |  Mats Lilja

Det gick inte riktigt enligt planerna när Khamzat Chimaev för första gången var huvudperson i en UFC-gala. Mötet med amerikanen Nate Diaz var tilltänkt huvudmatch i galan som hade fått namnet UFC 279: Chimaev vs. Diaz.

I fredags, dagen innan galan, klarade ”Borz” nämligen inte invägningen inför mötet i weltervikt. Han var 3,5 kilo för tung – enligt UFC:s uttalande därför att han av hälsoskäl hade rekommenderats av organisationens medicinska team att inte gå ner de sista kilona.

Följden av den missade invägningen blev att arrangörerna kastade om rejält i matchkortet. Det gav följande nykomponerade matcher i T-Mobile Arena i Las Vegas:

  • Nate Diaz–Tony Ferguson
  • Khamzat Chimaev–Kevin Holland
  • Li Jingliang–Daniel Rodriguez
Ny poster för UFC 279. Foto: ufc.com.

Galan bytte också namn till UFC 279: Diaz vs. Ferguson, vilket alltså innebar att Khamzat Chimaev blev av med huvudrollen.

Mötet mellan svensken och amerikanen Kevin ”Trailblazer” Holland blev som co-main event nu galans näst sista match och avgjordes i catchweighten 180 lb (knappt 82 kilo). Och det skulle bli ytterligare en framgång för Chimaev.

Bara sekunder in i mötet tog han ner sin motståndare och kastade runt honom. Holland kom visserligen upp på benen igen men åkte snart ner i golvet en andra gång. Och trots att han har svart bälte i bland annat BJJ så hade han ingen chans i brottningen mot Chimaev. Efter 2 minuter och 13 sekunder fastnade Kevin Holland i en så kallad brabo choke (en gång i tiden uppfunnen av Leo Vieira) och var tvungen att klappa.

Khamzat Chimaev är därmed fortsatt obesegrad. Efter helgens vinst är hans professionella record 12–0, varav 6–0 i UFC.

Text: Mats Lilja

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52