Josefine Modig förbereder sig för sitt sista MMA-mästerskap som amatör

MMA/BJJ. Det svenska medaljhoppet vid EM i Italien berättar om sina fortsatta satsningar på både MMA och BJJ.
(Foto: Stefan Romare MMA)

21 september 2022  |  Mats Lilja

Den 26 september inleds MMA-EM i italienska Lignano Sabbiadoro. Ett av de stora svenska medaljhoppen där är 25-åriga kalmarfightern Josefine Modig från Apex IF. Hon är regerande svensk mästare och på VM i januari blev hon bästa europé i sin stråviktsklass (-52,2 kg) när hon gick ända till final.

– Jag har samma målsättning på EM som alltid – att göra ett riktigt bra jobb. Jag vill kunna se matcherna och vara stolt i efterhand. Jag vill få igenom min teknik, kunna anpassa mitt game efter motståndare och slå hårt som fan. Min målsättning är att jag ska ha det roligt och att mina motståndare ska ha det jobbigt, säger Modig till budokampsport.se.

Höstens EM blir även hennes sista MMA-mästerskap som amatör. Tanken är att hon senare i år ska begå sin proffsdebut – något som egentligen skulle ha varit avklarat vid det här laget.

– Jag hade en proffsmatch bokad den 27 augusti på Fight Club Rush 13. Jag var helt inställd på pro-debut och var väldigt taggad. Tyvärr så blev min motståndare skadad inför matchen och bara någon dag efter det bröt jag själv näsan på sparring och kunde inte träna med slag mot ansiktet på ett bra tag. Nu i efterhand kanske det blir bättre så här! Jag kommer att göra min debut på hemmaplan i Kalmar i december, berättar Josefine Modig.

Hon är född i Malmö men har flyttat runt en del sedan dess. Innan hon landade i Kalmar bodde hon även i Eksjö, Borås och Norrköping. Och provade under åren på en rad olika idrotter.

– Jag var alltid velig och stökig som barn, säger hon. Hoppade mycket mellan sporter och testade det mesta vilket nu i efterhand kanske var bra eftersom jag lärde mig koordination och fick lära känna min kropp väldigt bra. Jag höll som längst på med cheerleading i högstadiet. När jag slutade med det kunde jag aldrig tro att jag skulle idrotta igen.

Josefine Modig under BJJ-VM tidigare i år. Foto: Mats Lilja.

Idag tävlar hon inte bara på hög nivå inom MMA utan har också en parallell karriär inom BJJ. Även där är hon regerande svensk mästare och nådde kvartsfinal för lilabältare på VM i juni.

– Jag har tränat båda idrotterna ungefär lika länge. Jag började med thaiboxning och MMA i november 2017 och BJJ i januari 2018. Sen dess har jag inte tagit något break utan jag har kört så mycket kroppen orkar och lite till, säger hon.

Josefine Modig är fast besluten om att hon vill fortsätta att utöva bägge idrotterna.

– Personligen tycker jag att det går bra att kombinera. Jag älskar båda sporterna väldigt, väldigt mycket. Det enda som jag tycker är jobbigt är då jag är tvungen att missa tävlingar i ena sporten för att prioritera den andra. Till exempel nu i september så kan jag inte närvara på BJJ-SM för att jag ska tävla på MMA-EM. BJJ kan även vara väldigt tungt på min kropp och jag kan inte komma för sliten när jag har match i MMA. Lite sådana saker får man ändå tänka på.

När det gäller hennes idrottande har hon höga krav på sig själv och berättar att mycket i livet kretsar kring kampsporten.

– Något som är viktigt för mig är att se utveckling i mitt utövande, jag vill aldrig stå och trampa vatten. Jag bygger min styrka, snabbhet och tekniska förmåga varje dag, säger Josefine Modig.

På söndag reser hon till Italien för MMA-EM. Lottningen genomförs på måndag den 26 september, med efterföljande tävlingsdagar 27 september–1 oktober.

Text: Mats Lilja

Fler bilder från Stefan Romare finns på Instagram.

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

7
6
11