Nyheter

BJJ-SM avgörs för första gången i centrala Stockholm

BJJ. Årets SM-tävlingar lockar rekordmånga deltagare i huvudstaden.
(Foton: Patrik Persson)

På lördag avgörs årets svenska mästerskap i brasiliansk jiu-jitsu. Detta i Eriksdalshallen på Södermalm i Stockholm.

Arrangörer av tävlingarna är Prana Jiu-Jitsu klubb i samarbete med Svenska Brasiliansk Jiu-Jitsuförbundet (SBJJF). Och det är första gången någonsin som SM avgörs i centrala Stockholm.

– Hoppas att många kommer och tittar! Det kommer att bli högkvalitativa BJJ-matcher då det är de bästa av de bästa i Sverige som kommer att tävla, säger SBJJF:s ordförande Margareta Myhr.

Inför SM har hon haft rollen som tävlingsgeneral, vilket inneburit arbetsuppgifter i både stort och smått. När nu tävlingarna närmar sig kan man räkna in nästan 120 utövare som är anmälda till lördagen.

– Det är fler deltagare än någonsin tidigare. Och extra kul att det är så många juniorer som är med, säger Margareta Myhr.

SM-medaljerna som står på spel.

För seniorerna avgörs åtta viktklasser på både dam- och herrsidan. Och som vanligt på SM finns det inga bältesklasser, alla bälten från lila till svart tävlar gemensamt. Möts deltagare med olika bältesgraderingar är det matchtid och regler för det lägsta bältet som gäller under matchen.

– Det kommer att bli matcher som inte går att få till annars. Det är många lilabältare som har chans att slå svartbälten, säger Prana JJK:s ordförande Jens Bond.

Från arrangörsklubben är förväntningarna förstås stora på tävlingarna som stundar. Inte minst med tanke på att man bokat klassiska Eriksdalshallen, med plats för 1 600 åskådare.

– Vi kollade vad som skulle kännas som den häftigaste lokalen att vara i. Och med tanke på att det varit en speciell tid med pandemin och allt så ville vi inte hamna i någon mindre hall när SM kommer till Stockholm, säger Jens Bond.

Han får medhåll från kollegan Kenta Hammarström, grundare av Prana och klubbens huvudinstruktör.

– Stockholm som huvudstad har aldrig haft SM-tävlingarna. Men nu har vi tagit oss an det här eventet och vi hoppas kunna höja nivån ytterligare. Och som den klubb som vunnit mest på SM bör vi dra vårt strå till stacken. Det var vår tur, säger han.

Faller arrangemanget väl ut är Pranas ambition att arrangera fler tävlingar.

– Vi vill känna av vad vi kan åstadkomma och hur Eriksdals-formatet fungerar. Vi vill gärna bli en aktör som arrangerar tävlingar även framöver. Vi vill få upp sporten och göra det till en ”arenaidrott”, och vi hoppas att andra följer efter. Det är alltid roligare att gå upp inför publik och fightas, säger Kenta Hammarström.

Juniortävlingarna avgörs i år för 16- och 17-åringar födda 2005 och 2006. Där möts alla utövare från vita till lila bälten inom respektive viktklass på pojk- och flicksidan och enligt det gemensamma regelverket.

SM-tävlingarna i Eriksdalshallen inleds på lördag 10:00 och pågår in på eftermiddagen. Inträdet kostar 100 kronor, ungdomar upp till 16 år går in gratis.

Mer information finns på Smoothcomp

Tävlingarna går också att se via FighterTV.

Text: Mats Lilja