SB&K växer – över 800 föreningar anslutna

FÖRENING. SB&K växer och består nu av över 800 anslutna föreningar.
– För oss som förbund betyder det mycket, över 800 föreningar i förbundet är en stor bedrift av hela kampsportssverige, säger Fredrik Gundmark, ordförande SB&K.
(Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån)

20 oktober 2022  |  Annie Bondefelt

Svenska Budo & Kampsportsförbundet och dess underförbund växer, under hösten anslöt sig den åttahundrade föreningen till förbundet. SB&K:s historia tog sin början 1960 då förbundet startade. I det inledande skedet var den enda idrotten i förbundet judo men under 1960-talets gång anslöt sig även andra traditionella japanska kampkonster. Förbundet fortsatte att växa ytterligare med kampsporter från hela världen. Idag består SB&K av 18 underförbund, 30 idrotter och cirka 50 000 medlemmar.

– För oss som förbund betyder det mycket, över 800 föreningar i förbundet är en stor bedrift av hela kampsportssverige. När kampsporten växer så växer även vår möjlighet att driva bra verksamhet på flera platser i landet. Vi har alla, såväl förbund som förening, ett ansvar att ge våra medlemmar de bästa möjliga förutsättningarna att träna, trivas och utvecklas tillsammans i en trygg, öppen och välkomnande miljö, säger Fredrik Gundmark, ordförande SB&K.

Statistik över tid

Under det senaste decenniet ses antalet medlemsföreningar i förbundet öka, antalet medlemsföreningar 2010-2021 är hämtade från Riksidrottsförbundets sammanställning “Idrotten i siffror – RF“. Antalet medlemsföreningar 2022-10-06 är hämtade ur IdrottOnline i väntan på nästkommande “Idrotten i siffor-RF”.

*Från och med 2013 redovisas endast föreningar med organisationsnummer registrerat i IdrottOnline.
**Under 2018 genomförde SB&K en jämförelse mellan det egna klubbregistret och IdrottOnline. Ett större antal utträden som hanterats i klubbregistret över tid verkställdes i samband med det på ett bräde i IdrottOnline.

– Det är jättekul att kampsport är så populärt och att det finns så många som vill engagera sig i allt vad föreningslivet innebär och för med sig. 
Jag tror många attraheras av mixen mellan träning, utmaning och positiva värderingar som kampsport för med sig. Det är något speciellt att träna tillsammans i en grupp samtidigt som man jobbar med den egna personliga utvecklingen både som utövare och som människa. Att man sedan tränar tillsammans, gammal och ung, kille och tjej oavsett nationellt ursprung tror jag också attraherar. Kampsportens språk är i sanning universellt.

Läs mer om SB&K:s olika idrotter.

 

Text: Annie Bondefelt

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52