Linda Lindström leder newazalaget under VM i jujutsu

JUJUTSU. VM i Abu Dhabi är i gång och håller på under veckan. Nu i ledningen i landslaget är Linda Lindström som har hand om newaza-laget.

2 november 2022  |  Mathias Schiemann

Linda Lindström har blivit utsedd till ny förbundskapten för jujutsu-landslaget i newaza. Med en gedigen tävlingsbakgrund, bland annat med ett VM-guld 2008, är det ett bekant ansikte som nu ska leda vägen mot nya utmaningar.

– I och med att så mycket försvann och blev inställt under pandemiåren är det lite av en omstart som vi gör nu. För mig handlar det just nu mycket om att bygga upp något nytt utifrån våra förutsättningar.

Linda som tidigare agerat i en rad olika instruktörsroller på hemmaklubben Nacka Dojo blickar framåt mot kommande internationella mästerskap. Med VM i november som närmsta stora tävling är förhoppningen att förbundet ska kunna ta ut en mindre trupp, redo för att kämpa om medaljerna. I ett längre perspektiv står World Games 2025 som kommer gå av stapeln i Chengdu, Kina, som ett långsiktigt mål.

– Förhoppningen är att kunna skapa ett bra samarbete med Daniel Haglind på BJJ-förbundet i och med att tävlingarna regelmässigt är så lika.

Medan den Brasilianska Jiu Jitsun tävlingsregler i mångt och mycket är snarlika, är jujutsun tredelad i fighting (stående och markkamp), duo (kata) och newaza (uteslutande markkamp). Vidare förklarar Linda att newaza-formatet innebär samma regelsystem som för svartbältesklassen i BJJ.

– Vi har utövare som har varit med länge, men ser också fram emot att kunna matcha våra yngre talanger mot internationellt motstånd.

Här är laget i newaza under VM

Senior Karl Pegers Newaza -77 kg
Senior Fredrik Widgren Newaza -85 kg
Senior Max Hederström Newaza -94 kg
Senior Astrid Schölin Newaza -57 kg
Senior Amanda Vikingsson Newaza +70 kg

 

Text: Mathias Schiemann

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52