Två svenska guld under helgens EM

WUSHU. Sverige tog två EM-guld under helgens mästerskap i wushu och kung fu.
(Foto: Fredrik Andersson)

14 november 2022  |  Annie Bondefelt

Just nu pågår EM i kung fu och wushu i Greklands huvudstad Athen, under helgens tävlingar kammade svenskarna hem två EM-guld och det finns fortfarande chans till fler då mästerskapet pågår till den 16 november. Axel Westerkull tog guldet i traditionella dubbla vapen och tillsammans med Andre Hermansson tog Westerkull ett andra guld i traditionell parform med vapen. 

– Det har varit en ganska annorlunda förberedelse inför den här tävlingen. Ingen hade räknat med att det skulle bli något EM i år förrän det utlystes för bara ett par månader sedan. På grund av pandemin och meningsskiljaktigheter mellan det internationella (IWUF) och europeiska förbundet (EWUF) har det inte blivit av något EM på 3 år. Sammantaget har detta gjort att vi på väldigt kort varsel fått göra en uttagning av atleter till landslaget inför EM. Vi hade ett riksläger på Bosön i Stockholm där fystester och uttagning till landslaget gjordes. I princip kan man säga att de som för någon månad sedan var i tillräckligt bra tävlingsform baserat på fystester och tidigare tävlingsmeriter blev de som skickades från Sverige. Givet dessa omständigheter får vi vara väldigt nöjda med att ha kammat hem guld i två olika grenar. Vi tycker att det var jättekul att det äntligen blev av ett riktigt EM sedan pandemin. Det skedde ett online-EM under pandemin som vi också var med på, men det är inte samma känsla som att vara på plats i en arena. Vi är naturligtvis väldigt stolta och glada över att ha kammat hem guld till Sverige. Och ännu är tävlingen inte över så det kan komma att bli fler medaljer, säger Hermansson till budokampsport.se

Följ svenskarnas mästerskap här.

 

Text: Annie Bondefelt

51
43
52