Mikael Jansson blev 8 dan i taido

TAIDO. I höstas stod det klart att en av svensk taidos stora förgrundsfigurer Mikael Jansson, samtidigt som en finländare, blev 8 dan – en grad ingen utanför Japan tidigare fått i taido.
– Det här ligger högst upp för mig, helt klart, säger han till budokampsport.se.

31 januari 2023  |  Jonathan Broberg

Det var i november som Mikael Jansson skrev svensk taidohistoria genom att bli förste blågul att uppnå 8 dangraden.

Han, tillsammans med Jari Touminen, blev de första utanför Japan att få den höga graden.

– Det är nästan exakt tio år sedan jag tog 7 dan och jag har väl haft ett mål att nå hit, men man vet ju inte. Det är så mycket som kan inträffa, men jag har haft turen att ha hälsan för det och att jag har kunnat ägna stor del av mitt liv åt taidon.

– Jag har haft många stora milstolpar i min idrottsresa, många fina och varma minnen. Men det är klart att det här ligger högst upp för mig. Det är en historieskrivning som jag är stolt över, det får man väl säga.

Fick första dangraden 1983

Mikael Jansson inledde sin taidoresa som 16-åring då han såg en affisch om en rörelseinfluerad kampsport.

– Jag är uppvuxen på landet på västkusten och har alltid gillat att röra på mig. Som ung spelade jag, som många andra, fotboll och hade tränat lite judo. Så när jag såg affischen i närheten av Lysekil kände jag att jag verkligen ville testa. Efter det har jag i mångt och mycket vigt stora delar av livet till taidon.

Tränandet tog tag i Mikael direkt och han var snabbt uppe i stora träningsmängder. Taidon kunde han liksom inte få nog av. Och det tog honom i slutet av 80-talet även till Japan. Men först startade han klubb i Kungshamn och 1983 fick han sin första dangrad.

– Min första resa till Japan var -87, åren flätas på något sätt sig samman. Men det var en otrolig upplevelse som jag aldrig glömmer. När jag kom hem därifrån flyttade jag och min dåvarande fru till Holland för att sätta taidon på kartan där.

– Efter ett tag kom vi hem till västkusten igen, det fanns redan klubbar här, men inte på östkusten. Så jag flyttade till Stockholm och startade klubb. Och det är väl lite förenklat och förkortat min bakgrundshistoria.

“Vi har många duktiga ledare ute i våra klubbar”

Mikael Jansson har sett svensk taido utvecklas under drygt 45 år.

– Jag har rest på alla internationella mästerskap i tre decennier. Jag har startat klubbar, förbund, och försökt sprida taido även i andra länder. Jag kan med värme säga att taidon i Sverige håller en bra och jämn kvalitet. Vi har många duktiga ledare ute i våra klubbar som är dedikerade och verkligen tar det seriöst och brinner för att idrotten ska växa. Och vi har ett fantastiskt bra landslag som det ska bli kul att följa under VM i Japan i sommar.

Skriver svensk idrotthistoria

I november förärades Mikael Jansson med 8 dan. En grad väldigt få har. Som svensk bryter Jansson med det ny is och skriver in sig i historieböckerna.

– Det har varit ett mål för mig att nå hit. Jag har haft turen att ha hälsan i behåll så att det här har varit möjligt, samtidigt som det ligger en hel del jobb bakom det. Jag får säga att det här ligger högst upp för mig, helt klart. Att få vara med och skriva lite svensk idrottshistoria, som det ju ändå blir, känns förstås varmt i hjärtat.

Text och foto: Jonathan Broberg

51
43
52