EM i kyokushin arrangeras i Göteborg

KYOKUSHIN. Den 1 april arrangeras EM i shinkyokushin i Partille Arena.
– Det känns jätteroligt att EM i shinkyokushin ska arrangeras i Sverige för första gången, säger Mikael Andersson till budokampsport.se
(Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån)

2 mars 2023  |  Annie Bondefelt

I början på april sker historia i Partille Arena i Göteborg, då anordnas det första europeiska mästerskapet i fullkontaktskarate på svensk mark.

– Förfrågan om att arrangera EM har funnits där från den europeiska organisationen, vi har inte känt oss mogna innan men nu med stöd från våra 35 föreningar kände vi att det var dags. Det är ett stort ansvar att arrangera ett internationellt mästerskap men vi vill ställa upp, alla medlemsländer måste hjälpas åt och ta sitt ansvar, säger Andersson som är med i gruppen som driver projektet med EM.

Eftersom ett event som detta alltid kommer med en viss ekonomisk risk var det viktigt för Swedish Kyokushin Karate att alla föreningar stod bakom beslutet, en fråga som röstades igenom på ett årsmöte.

– Göteborg är en plats med många ambitiösa föreningar som kan ge ett bra stöd nu när vi driver det här projektet framåt, primärt är det 2-3 föreningar från Göteborg samt några enstaka individer utifrån som kommer dra det stora lasset på själva tävlingsdagen. Så det var viktigt för oss att vi kände att vi hade föreningarna bakom oss.

Just nu är 250 tävlande deltagare anmälda och inkluderar man domare och funktionärer är siffran i dagsläget uppe på 450.

– Många anmälningar kommer i sista sekunden, det vet vi sen innan, berättar Andersson som även kommer vara en del av domarkåren på plats.

– Vi hoppas även att publiken hittar dit, vi har jobbat mycket med intern kommunikation och försöker sprida information genom våra föreningar. Vi har även gjort en promotionfilm som cirkulerar på sociala medier och som används som en del av kampanjen för att dra publik.

Efter en lång period av strategi- och planeringsarbete har projektet nu klivit in i den operativa slutfasen.

– För ett år sen satte vi upp den strategiska planen och nu går vi in i den rätt intensiva, mer praktiska delen av projektet. Vi har delat upp oss i projektgrupper med specifika ansvarområden för att allt ska genomföras så bra som möjligt. Vår målsättning med EM är ju att visa upp vår idrott och inspirera fler att vilja testa kyokushin eller att avancera, vilka utveckla sig själv och sin kyokushin och kanske våga tävla. Vår ambition är att ge deltagare och publik en upplevelse utöver det vanliga. Vi vill visa upp Göteborg och Sverige och vi vill att alla ska ha det roligt!

– En annan målsättning är förstås också den ekonomiska, att få eventet att gå runt utan att det ska behöva belasta ekonomin för mycket, tillägger Andersson.

Mikael Andersson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text: Annie Bondefelt

51
43
52