Två EM-brons i kumite

KYOKUSHIN. Det blev två nya svenska brons i Kyokushin-EM i fightdelen, kumite, genom Mirjam Björklund och Ali Hayder.

1 april 2023  |  Jonathan Broberg

EM i kyokushin inför välfyllda läktare i Partille Arena i Göteborg är till ända.

Det slutade med tre svenska bronspengar, ett i kata och så två när kumite-tävlingarna avgjordes.

Och det var Sveriges på förhand två kanske största medaljaspiranter, Mirjam Björklund och Ali Hayder som stod för medaljerna.

Mirjam Björklund, i -55-60-kilosklssen, visade fin form tidigt i turneringen och imponerade fram till semifinal. Hennes hårda tekniker och snabbe fötter var ett ständigt orosmoment för motståndet.

Men i semifinalen tog det stopp. Och det snöpligt då hon fick varning i matchen mot polskan Marta Lubos som sedermera gjorde skillnaden mellan brons och ädlare medaljer.

– Det känns väl bra. Jag var väldigt nervös eftersom det var på hemmaplan. Jag känner mig inte så nöjd med mina matcher som jag skulle kunnat vara, jag var inte så avslappnad som jag skulle önskat. Jag fick inte riktigt till teknikerna eller den fightingstil jag tränat på. Men sen kändes det bättre och jag kände mig mindre nervös än vanligt, men som sagt kände jag en större press av att vara på hemmaplan. Men kul för organisationen och Sverige att få arrangera det här såklart.

Foto: Jonathan Broberg

Guldet i viktklassen vanns av ungerskan Lili Mezo.

Ali Hayder, i -65-75kg, fick ett snarlikt EM som Björklund. Hayder stod för fina-fina matcher på vägen till semifinal men väl där tog det stopp. Detta efter att även han fått en varning som förstörde chansen till vidare avancemang.

– Jag ville verkligen vinna guld nu när EM kom till Sverige. Jag tyckte jag presterade bra också, men det gick inte min väg fullt ut. Jag är besviken på det, men samtidigt ganska nöjd med ett brons, säger han.

Lasha Ozbetelashvili från Georgien vann guldet.

Foto: Jonathan Broberg

Som helhet bjöd EM på många fina stunder, bra med publiktryck och fina insatser av det svenska landslaget.

EM passade också på att stilfullt och emotionellt hylla några svenska kyokushinlegendarer som Howard Collins, Brian Fitkin och Michael Söderkvist.

Text och foto: Jonathan Broberg

51
43
52