mustafa aboutaka

Så blev Mustafa Aboutaka en av thaiboxningens stora

THAIBOXNING. När helsingborgaren Mustafa Aboutaka vann VM-guld i thaiboxning i fredags innebar det Sveriges första manliga seniorguld sedan 2004. Aboutaka sällar sig till en unik skara med idel legendstatus.
– Det är helt sjukt, det här, säger han till budokampsport.se.
(Foto: Nicole Kaiser)

16 maj 2023  |  Jonathan Broberg

I fredags blev Mustafa Aboutaka världsmästare i thaiboxning i -75-kilosklassen.

Helsingborgaren gjorde dessutom sitt allra första IFMA-VM på seniornivå.

– Jag är hemma i Sverige igen och ska träna som vanligt ikväll. Det är klart att jag inte ha hunnit smälta allt det här. Det är faktiskt galet stort och jag tror det kommer ta lång tid innan jag helt förstår det här.

Två pass om dagen – och fasta

Det var en resa, en närmast förtrollad sådan, som Aboutaka bjöd på. Bara någon vecka innan avresa till Bangkok hade han tränat två pass om dagen och dessutom fastat.

– Det var inte lätt någonstans, som kanske alla kan förstå. Men kanske gjorde det mig också starkare och säkrare mentalt. Jag kände mig väldigt fräsch och pigg inför VM.

I VM:s första match ställdes han mot tuffe spanjoren Nayanesh Bumba och förlorade den första ronden. I den andra kom Aboutaka ut starkt och vann ronden, vilken han beskriver lite som ett vägskäl för hela turneringen.

– Jag visste att jag nästa var tvungen att vinna den ronden. Han var otroligt stark och duktig och har gått många matcher och var lite favorit till guldet egentligen. Att jag vände och vann den matchen gav mig mycket energi och då visste jag att jag kunde gå långt.

“Kanske lämna W.O.”

Men Aboutaka fick även en smäll på läppen i matchen mot Bumba, där insidan av den sprack.

– Det var faktiskt tankar om att vi kanske skulle lämna W.O. Läppen var inte bra och jag hade ganska svårt med mat och dryck ett tag efter matchen. Men jag tänkte också att en läpp inte skulle få stoppa mig. Så jag körde på.

Han vann ytterligare fyra matcher till sin väg mot guldet och efter finalen visste lyckan knappt några gränser.

– Det var helt obeskrivligt. Allt det jag hade gått igenom innan och under turneringen, och sedan stå där som världsmästare – det var helt fantastiskt.

Det innebar svensk thaiboxnings första manliga seniorguld sedan Rickard Nordstrand vann 2004 – då också i Thailand. Och Mustafa Aboutaka sällar sig till en ytterst exklusiv skara som vunnit VM-guld på herrsidan: Rickard Nordstrand, Jörgen Kruth, Martin Holm, Ronny Lindkvist, Bobby Nije och Larry Lindwall.

– Det är otroligt att få mitt namn bland de här legenderna. De har alla varit förebilder för mig och några man har sett upp till ända sedan man började med thaiboxning. Det är sjukt och otroligt stort att jag finns med där nu.

“Vore en dröm för mig”

Så vad händer egentligen nu för Aboutaka?

– Ikväll är det träning på klubben som vanligt, sedan hoppas jag att jag kan få matcher på stora galor utomlands. Det vore en dröm för mig att få det.

Avslutningsvis lyfter Aboutaka fram sin tränare och hela landslaget.

– Jag vill rikta ett stort tack till det svenska landslaget, vi var en mycket härlig trupp som peppade och hejade fram varandra på bästa sätt, sen vill jag tacka min klubb Helsingborgs muaythai och min tränare Stefan Nilsson för all hjälp inför och under mästerskapet.

Text: Jonathan Broberg

0
0
0