Isabelle Sarfati – dubbla roller på VM

JUJUTSU. VM i jujutsu inleds i helgen, på startlistan återfinns Isabelle Sarfati som är både landslagstränare för duo och kommer att tävla tillsammans med Jenny Öster Hall.
– Det känns bra att ha i bagaget att vi tävlat ihop förut, nu känner vi varandra lite bättre och hur vi är tillsammans på mattan, säger Sarfati till budokampsport.se
(Foto: Svenska Jujutsufederationen)

10 juli 2023  |  Annie Bondefelt

VM i Mongoliet är inte Isabelle Sarfatis första VM, hon har varit aktiv sen 80-talet och längs med resans gång plockat flertalet VM- och EM-medaljer.

– Jag har varit landslagscoach för duo i cirka 20 år och nu på VM kommer jag gå upp på mattan tillsammans med Jenny i uppvisningsform. Jag har utformat programmet, med hjälp av Roger Berger, och jag har fokuserat lite mer på show än på svåra tekniker. Jag tror det passar Öster Hall och mig bättre.

Det är inte första gången Öster Hall och Sarfati tävlar tillsammans, första gången var VM i Abu Dhabi 2021 då det blev ett VM-guld.

– Det känns bra att ha i bagaget att vi tävlat ihop förut, nu känner vi varandra lite bättre och hur vi är tillsammans på mattan.

Förberedelserna har gått bra men det finns alltid möjlighet till förbättring påpekar Sarfati.

– Vi har tränat två gånger i veckan under våren och programdelarna sitter bra, nu behöver vi bara finslipa lite för att få in lite mer flyt och fart. Vi har satsat på maximal rörelse på mattan, det ska vara ett roligt program att titta på.

Förhoppningarna på VM är medalj men allt beror på hur prestationen sitter i stunden och hur motståndet ser ut.

– Öster Hall har jobbat på bra, jag hade en förkylning inledningsvis men då fick vi möjligheten att öva in detaljerna ordentligt i stället. Vi vet inte vilket motstånd vi kommer få på plats men vi kommer göra vårt bästa så får vi se hur långt det räcker. Vi ska försöka att inte vara så spända även om nervositet hör till.

Någon med så mycket erfarenhet från tävling, har du några tips till de som ska kliva in i ett internationellt mästerskap för första gången?

– Mitt tips är alltid att försöka vara i nuet och gå på känsla. Tänk inte för mycket på vad du gör, rörelserna ska sitta i ryggraden, vara automatiserade. Förbered dig inför stunden när du ska kliva upp på mattan för det kommer alltid vara mycket nervositet och anspänning då. Försök acceptera i stället för att kämpa emot de känslorna. Och försök, det kommer med tid och erfarenhet, att hitta ditt sätt att hantera dessa känslor. Alla behöver hitta sitt sätt att ladda, fokusera och värma upp. Det kommer bli missar under tävlingar men var mentalt förbered på det och släpp det direkt och gå vidare.

– Det gäller att vara i god fysisk form så att återhämtning går snabbt, så att kroppen och hjärnan får syre och kan fokusera och göra sitt yttersta. Sen tror jag det är en fördel att gilla att tävla för att kunna få ut sin maximala prestation, tävlandet i sig ska liksom höja ens prestation i stället för att sänka. Alla är ju nervösa eller kan göra misstag men att ändå kunna njuta i stunden och uppleva själva tävlandet som något givande. För när man sen får till det och allt stämmer under en tävling – det är en helt fantastisk känsla, avslutar Sarfati.

Lottningar och resultat från VM går att följa via tävlingsarrangörens hemsida

 

Tidigare artiklar om VM i jujutsu:
Truppen till jujutsu-VM i Mongoliet

Text: Annie Bondefelt

51
43
52