Kampsportsdagarna – uppvisning och samtal

KAMPSPORTSDAGARNA. I augusti anordnades Kampsportsdagarna på Sergels Torg i Stockholm. Publiken bjöds på en blandning av uppvisning, prova-på och panelsamtal.
(Foto: Stockholms Budo & Kampsportsförbund)

31 augusti 2023  |  Annie Bondefelt

Mellan den 16-20 augusti arrangerades Kampsportsdagarna under Kulturfestivalen i Stockholm. Bakom initiativet stod Stockholms Budo & Kampsportsförbund med Peder Finnsiö och Thabo Motsieloa i spetsen. 

– Vi vill driva ett initiativ som samlar alla budo- och kampsporter och visa upp oss tillsammans i ett sammanhang. Vi är många idrotter och föreningar men det är tufft att dra evenemang och därför vill vi försöka göra det här som en enad grupp. Vi vill tillsammans visa upp och marknadsföra kampsporten på ett bra och spännande sätt för allmänheten, säger Peder Finnsiö till budokampsport.se

Uppvisning och samtal

Under dagarna kunde publiken testa på olika budo- och kampidrotter, se uppvisningar och följa ett panelsamtal kring kampidrottens villkor.

– Under fem dagar fick våra föreningar några timmar var att arrangera aktiviteter på. Till exempel prova-på som var väldigt populärt i år, sammantaget var det nog över ett par hundra barn och ungdomar som testade våra idrotter. Under söndagen arrangerades även BJJ-tävlingen Battle of Stockholm som också blev ett uppskattat inslag, berättar Finnsiö.

Till årets evenemang arrangerades även ett panelsamtal kring kampidrottens villkor med inbjudna politiker och tjänstemän. Med i panelen återfanns bland annat vikarierande ordförande för Idrottsnämnden Johan Heinonen, vice ordförande för RF-SISU Anna Iwarsson, Magdalena Kowalczyck f.d. Världsmästare i muay thai/programledare och SB&K:s styrelseledamot Patrik Asplund.

– En del av vårt syfte är att skapa diskussion och dialog som kan främja kampsporten och framför allt frågan kring anläggningar. Budo- och kampsporten är en av Sveriges tio största idrotter men har inga dedikerade lokaler utan är fortfarande hänvisade till källarlokaler eller liknande i många fall. Med de förutsättningarna blir det svårt för förningarna att utvecklas och nå sin fulla potential. De här panelsamtalen som fördes förra året och i år är en del av ett långsiktigt påverkansarbete för att försöka förändra den situationen. Vi bjuder in beslutsfattare och det blev ett väldigt lyckosamt samtal i år, säger Finnsiö.

Framtidsförhoppningar

Med ett lyckat evenemang i ryggsäcken hoppas initiativtagarna att det ska bli möjligt med en repris även nästa sommar.

– Som alltid vill man förbättra och utveckla konceptet men vi hoppas på att vi kan återkomma nästa år. En stor del av finansieringen i år kom från återstartstödet så vi får se hur det går, avslutar Finnsiö.

 

 

Text: Annie Bondefelt

51
43
52