Anna Thelander redo för sitt första EM

IAIDO. Anna Thelander åker till München och EM i iaido i helgen. Men tävlingssuget var något som växte fram under tid.
– Jag hade inte ens en tanke på att tävla från början, säger Anna Thelander till budokampsport.se
(Foto: Leif Sunje)

25 oktober 2023  |  Annie Carriage

Anna Thelander kommer ursprungligen från aikidon men hittade iaidon under hösten 2018. Sen kom pandemin och det blev ett lugnare träningstempo innan det svängde 2022.

Trodde du att du skulle nå ända till landslaget?

– Nej, jag hade inte ens en tanke på att tävla från början. Jag tänkte träna och utvecklas för att gradera men blev övertalad på årsmötet 2019 att vi borde ha två lag från klubben. Så jag var med och tävlade både individuellt och i lag 2019. Sen blev det uppehåll två år under pandemin och vi kunde bara träna utomhus på somrarna med bokken. Jag märkte att jag hade utvecklats till SM 2022 och det var nog då jag bestämde mig för att satsa högre till SM 2023. Eftersom jag tog medalj på årets SM och de som tog högre valörer graderade till en ny grad var jag helt plötsligt i topp inom mudanklassen. Det var då jag bestämde mig för att anmäla mitt intresse genom att ansöka till landslaget, säger Anna Thelander till budokampsport.se

Hur har du förberett dig inför ditt första EM? 

– Jag har förberett mig genom regelbunden träning på klubben och deltagit i alla läger som erbjudits, som t ex Riksläger, Öppet landslagsläger och slutet landslagsläger. Jag har också tränat en del hemma. För att få tävlingsträning deltog jag också i Higashi Taikai i Linköping i september 2023 där jag tog mig vidare till utslagsspel i Nidanklassen (två klasser över mudan) innan jag vann silver i mudanklassen, säger Thelander.

Med vilka tankar och förhoppningar går du in i mästerskapet?

– Jag hoppas i första hand ta mig vidare från poolspelet. Därefter kommer jag att gå in i varje utslagsmatch med ambitionen att vinna, säger Thelander.

Vad hoppas du ta med dig ifrån EM? 

– Jag hoppas få med mig erfarenheter som jag förhoppningsvis får nytta av framöver om jag kvalificerar mig för landslaget igen. Särskilt nästa år när det finns möjlighet att tävla på hemmaplan eftersom Iaido EM 2024 hålls i Göteborg. Om jag inte lyckas komma med i landslaget 2024 får jag ta med mig erfarenheten och hjälpa till som funktionär, avslutar Thelander.

Mer om EM i iaido
EM i iaido närmar sig
Simon Bleiker siktar på ännu en medalj

 

Text: Annie Bondefelt Carriage

2
8
10