Anpassad BJJ-tävling under Nordic BJJ Open Champsionship i helgen

FÖRENING. Under helgen hölls Sveriges första BJJ-tävling i A-BJJ, anpassad för idrottare med NPF-diagnoser eller intellektuell funktionsvariation.
– Vi är så extremt glada att alla våra barn på Ekerö BJJ klubb nu kan tävla i BJJ. Tävlingen gick väldigt bra och deltagarna upplevde det väldigt positivt, säger Marc Lundberg från en av de deltagande föreningarna Ekerö BJJ Klubb.
(Foto: Ekerö BJJ Klubb)

25 oktober 2023  |  Annie Carriage

I helgen hölls en av Europas största BJJ-tävlingar i Nacka, Nordic BJJ Open Championship. Där arrangerades även den första tävlingen i så kallad A-BJJ, anpassad BJJ. I anpassad BJJ tävlar idrottare med en eller fler diagnoser inom NPF eller som har en intellektuell funktionsvariation.

– Vi är så extremt glada att alla våra barn på Ekerö BJJ klubb nu kan tävla i BJJ. Tävlingen gick väldigt bra och deltagarna upplevde det väldigt positivt. För vissa var det första gången de tävlade medan andra tidigare hade tävlat i andra kampsporter på hög nivå inom anpassad budo, säger Marc Lundberg, huvudtränare i Ekerö BJJ Klubb, till budokampsport.se

– Det var totalt elva som tävlade i A-BJJ och vi hade tre deltagare. Max, Clara och Hollie gick upp på tävlingsmattan för första gången och gjorde väldigt bra matcher, Clara vann gruppen och tog guldet medan Hollie fick silver och Max brons, säger Lundberg.

Det var första gången tävlingsarrangören, Nacka Dojo, testade konceptet.

– Det var Marc Lundberg som kom med idén för några månader sen. Vi kände direkt att det var ett bra tillfälle att få igång initiativet och att Nordic BJJ Open var en bra plattform att starta på. Marc och Roger Berger skötte matchningen och sen gjordes alla matcher på en och samma matta direkt på morgon. De tävlande barnen fanns på plats liksom deras föräldrar, så att de skulle finnas nära om det skulle behövas. Alla var superduktiga och det flöt på hur bra som helst. Det var härligt att se de tävla, träffa andra som tränar jiu-jitsu och glädjen hos dem när de klev upp på prispallen, säger Ricard Carneborn, arrangör på Nacka Dojo.

 

Text: Annie Bondefelt Carriage

2
8
10