Sofia Sjöström Bedziri siktar högt

KICKBOXNING. När Sofia Sjöstörm Bedziri kliver in på VM blir det hennes tredje VM-turnering. I år är målet att komma högst upp på pallen när tävlingarna avgörs i Albuferia, Portugal.
– Formen känns bra, jag körde ju världscupen för åtta veckor sen där jag tog hem en guldmedalj, säger Sofia Sjöström Bedziri till budokampsport.se
(Foto: Joonas Tizihssane)

14 november 2023  |  Annie Carriage

För den nyblivna 30-åringen Sofia Sjöström Bedziri blir årets VM i Portugal hennes tredje. Formen ser ut att vara på topp och med i bagaget från året som gått finns en världscupseger från Italien.

– Formen känns bra, jag körde ju världscupen för åtta veckor sen där jag tog hem en guldmedalj. Förövrigt samma som jag vann 2022, fast då i en annan disciplin, säger Sofia Sjöström Bedziri till budokampsport.se

När Sjöström Bedziri kliver in på VM-arenan är det med ett större självförtroende och mer erfarenhet än vid hennes första VM i Bosnien.

– Jag har utvecklats enormt sedan mitt första VM 2019, det går inte att beskriva. Då var jag helt ny inom sporten och hade bara tränat kickboxning i två år. Nu är jag någon slags veteran i landslagssammanhang vilket känns väldigt knäppt ärligt talat. För jag känner fortfarande att jag har mycket att lära. Men chansen att få vara med i landslaget och tävla internationellt och möta de allra bästa i världen min viktklass har gett mig stor erfarenhet och självförtroende som jag inte hade inför mitt första VM. Att vinna världscupen 2022 utvecklade mig enormt mycket också, säger Sjöström Bedziri.

Vilka är dina främsta styrkor tycker du själv?

– Mina främsta styrkor är nog min styrka i slag och spark. Det sägs att jag har tunga händer för min viktklass och att jag är stark framåt. Men även att jag har förmågan att sätta press från start och orka hålla hela vägen. I LK i -56 kg är det ett högt tempo, från start till slut.

Med många internationella tävlingar i bagaget har Sjöström Bedziri skapat sig en rutin för hur hon vill att tävlingsdagen ska se ut.

– Oftast börjar dagen med en invägning tidigt på morgonen eftersom de flesta har behövt ta vikt dagen eller kvällen innan. Så direkt efter det är det viktigt att få i sig bra mat för att orka prestera. Efteråt brukar jag vilja ta min tid, vara för mig själv och mina tankar, analysera hur jag vill gå tillväga och meditera. Jag infinner mig gärna på arenan så sent jag bara kan för att inte påverkas av stressen och de höga ljuden som skapas då flera matcher brukar pågå samtidigt och hundratals atleter trängs på uppvärmningsytorna och man dras med i känslor om hopp och förtvivlan. Oftast är jag som mest nervös när jag fysiskt går till arenan från hotellet. Sen brukar det släppa när jag ser mina landslagskompisar och jag börjar min uppvärmning. Redan där börjar nästan matchen i mitt huvud. Då är jag redo. Hjärtat slår såklart några extra slag på vägen till ringen från uppvärmningsytan och man får den där sista lycka-till-kramen från sin tränare. Då vet jag att nu är det bara jag som kan avgöra hur det här slutar. Läskig men även mäktig känsla, berättar Sjöström Bedziri.

Vad är dina förhoppningar på din prestation på kommande VM?

– Mitt mål är att hamna på prispallen, givetvis siktar jag mot guld. Men som alltid, en match i taget, säger Sjöström Bedziri.

 

Fler artiklar om VM i kickboxning
Truppen till VM i kickboxning

Text: Annie Bondefält Carriage

2
8
10