Tips och hjälp till valberedningar i nomineringstider

JÄMSTÄLLDHET. Många underförbund, distrikt och föreningar går liksom SB&K in i nomineringstider inför kommande årsmöten. Våra valberedningar står nu inför ett arbete att hitta lämpliga kandidater till jämställda styrelser.
(Foto: Jeppe Gustafsson/Bildbyrån)

5 december 2023  |  Annie Carriage

Valberedningens arbete innebär att föreslå en väl sammansatt styrelse för medlemmarna på årsmötet att rösta om. Valberedningen arbetar året runt och en rekrytering som utgår ifrån ett jämställt perspektiv är ett krav från Riksidrottsförbundet.

Hur säkerställer din valberedning att kvinnliga och manliga kandidater lyfts fram på ett likvärdigt sätt? Vilka normer råder och hur definierar din valberedning kompetens?

Här finns tips och förslag på hur ni kan starta arbetet inom just er organisation.

För valberedningar

1. Har vi en systematik i vårt nomineringsarbete? Till exempel; finns det färdiga formulär eller frågor, arbetar vi uppsökande, hur kartlägger vi våra nätverk?

2. Hur säkerställer vi att kvinnliga och manliga kandidater lyfts fram på ett likvärdigt sätt?

3. Gör en analys av er valberedning; vilka normer råder hos oss, vilka representerar vi, har vi ett inkluderande och öppet arbetssätt? Till exempel är Teflontestet en bra utgångspunkt.

4. Hur definierar vi kompetens? Hur diskuterar vi kompetens? Läs till exempel kapitlet Varför är fler män än kvinnor ledare? (från sida 31) i Riksidrottsförbundets rapport Jämställdhet bland idrottens ledare.

5. Gå utbildningen “Strategiskt styrelsearbete” som RF/SISU arrangerar.

Text: Nicole Kaiser/Annie Carriage

2
8
10