Knut Högvall ser fram emot kyudo-VM

KYUDO. Den mångårige landslagsskytten i kyudo Knut Högvall närmar sig ännu ett VM. Den här gången i Japan.
– Det är speciellt att få tävla i VM i just Japan, säger han till budokampsport.se.

27 februari 2024  |  Jonathan Broberg

Den 29 februari inleds VM i kyudo.

Det japanska bågskyttets VM kommer så att säga hem till budons hemland.

Landslaget kanske mest meriterade kyudo-skytt Knut Högvall menar att det så klart blir en extra känsla kring mästerskapet.

– Det är alltid roligt att åka till Japan. Det är speciellt att få tävla i VM i just Japan. Det känns lite mer äkta på något sätt, så det ska så klart bli riktigt roligt. VM hålls också enbart vart fjärde år och nu, på grund av pandemin, var det sex år sedan senaste VM. Jag ser mycket fram emot att få tävla i VM igen.

Det blir ett litet nytt koncept till detta VM. Den individuella skjutningen utgår och det kommer endast att tävlas i lag.

– Då har man bara en sak att fokusera på och vi i landslaget har tränat bra ihop och vi trivs med varandra. Det ska bli kul att tävla i VM.

I augusti ifjol graderade Högvall till 5 dan. Han tycker själv att han har fått bättre självkänsla i skyttet efter graderingen.

– Ja, den graderingen har gjort mig säkrare i min teknik. Den kändes som ett erkännande, som om man faktiskt kan något. Så det har absolut stärkt mig.

Någon särskild målsättning har han inte satt upp, mer än att han vill vidare från kvalifikationsomgången.

– Egentligen har jag alltid en målsättning om att göra mitt bästa, så får man se hur långt det räcker. Men det är 16 lag som går vidare från kvalifikationsomgången och det tycker jag att vi ska sikta på.

Ett stort ögonblick i Högvalls kyudo-karriär kommer från just ett VM. 2014 i Paris, när lilla Sverige pressade mäktiga Japan i kvartsfinal.

– Det var ett otroligt ögonblick. Vi hade tagit oss vidare och lottades mot Japan i kvartsfinal. Vi tänkte där och då att vi bara ska göra vårt bästa och ha kul. Vi sköt väldigt bra och jag tror Japan kände sig stressade. Det blev oavgjort och särskjutning. Det krävdes fyra extraronder innan Japan vann. Jag tror ingen inom vare sig svensk eller japansk kyudo glömt det.

VM startar alltså nu på torsdag den 29 februari.

DET SVENSKA LAGET
Knut Högvall
Per Ybo
Christine Alveblad
Erika Ek (reserv)

Text och foto: Jonathan Broberg

2
8
10