Andrea Ferrario berättar om LudoSport ljussvärdsfäktnings etablering i Sverige

LUDOSPORT. SB&K möter Andrea Ferrario som är styrelseledamot i LudoSport Sweden samt ordförande i Stockholmsföreningen Stockholmsskolan. Ferrario berättar om idrottens uppkomst och hur de ser på deras nya medlemskap i SB&K.
– Vi har arbetat i många år för det här och det känns bra att vi nått målet, säger Ferrario till budokampsport.se

7 maj 2024  |  Annie Carriage

Tidigare i veckan välkomnade vi förbundets senaste tillskott, idrotten LudoSport ljussvärdfäktning i en artikel. Nu möter vi Andrea Ferrario, styrelseledamot i LudoSport Sweden samt ordförande och instruktör i Stockholmsföreningen Stockholmsskolan. Utöver dessa uppdrag är han även involverad i LudoSport Network samt LudoSports internationella domarorganisation, INCOM, och spenderar somrarna med att hålla instruktörskurser för nya instruktörer i Italien.

När började du med idrotten och hur hittade du den?
– Jag började hösten 2007 när jag var 21 år och bodde i Italien. Det var min bror Lorenzo som hittade en ny träningsgrupp i Milano på nätet. En grupp som precis hade kommit igång året innan och som hade börjat träna och utveckla en fäktsport med ljussvärd. Efter att jag och min bror spenderade våra tonår med att slåss med målade pinnar var det självklart att vi skulle skriva upp oss! Jag var med i LudoSports första förening i Milano i flera år, sen hade jag några års uppehåll när jag flyttade till Sverige på grund av studier och arbete. När LudoSport började öppna skolor i andra länder 2014 så åkte jag ner till Italien för att utbilda mig till instruktör och sen kom vi igång i Stockholm i april 2015. Sen dess har jag varit aktiv, säger Ferrario till budokampsport.se

Vad är det roligaste med er idrott?
– Det varierar från person till person vad man tycker är roligast. För de flesta är det en blandning av olika aspekter. En del uppskattar att lära sig nya tekniker och bli bättre på dem, fortsätta sin utbildning och följa kursprogrammet för att upptäcka nya sätt att fäktas. Programmet är mycket varierat så det finns alltid något nytt att lära sig.
Andra gillar att vara med på dueller och tävlingar, ge sig in i spelet och försöka komma längre fram på turneringar. Enligt våra värdegrunder är våra turneringar inte reserverade eller delade per nivå eller grad, utan alla deltar på samma villkor.

– Men för många är det gemenskapen som är den bästa delen. Vårt LudoSport-community är inte begränsat till träningshallen, utan den sträcker sig till sociala event, på nätet, med mera. Det är vanligt att deltagarna har en intresse i science fiction, då blir det lätt att hitta likasinnade i sin egen och andra föreningar, samt i LudoSport-skolor i andra länder.

–För mig personligen finns också känslan att göra något stort genom att vara med och utveckla idrotten samt att hjälpa andra att hitta en ny rolig aktivitet som de uppskattar.

Vilka är de bästa egenskaperna för att bli en bra fäktare?
– Som med många andra liknande sporter är det känslan för timingen och förmågan att röra sig i arenan (fotarbete, i grunden) som oftast avgör vem som vinner. Speciellt med våra regler, där det räcker att nudda motståndarens kropp för att få poäng, då spelar inte ens styrka eller storlek någon större roll. Det handlar helt enkelt om att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt.

– Jag tycker också att det är viktigt med ärlighet och ödmjukhet. Det är obligatoriskt att deklarera när man har blivit träffad, vilket bidrar till en anda av öppenhet och känslan att man “duellerar med någon” snarare än “duellerar mot någon”. Man kommer inte långt i sporten om man försöker fuska eller beter sig arrogant.

Får man samma poäng oavsett var på kroppen man träffar eller är det olika?
– Reglerna delar upp kroppen i två områden. IH-området som inkluderar armarna under armbåge, benen under knä, samt svärdets skaft. OH-området täcker resten av kroppen.
Om man blir träffad i OH stoppas omgången och en poäng tilldelas till motståndaren. Om man blir träffad i IH stoppas inte omgången men den som bli träffad måste deklarera genom att säga IH och lämna en öppning till motståndaren (alltså inte försvara sig under en kort stund). Det ger motståndaren möjligheten att ta poäng genom att träffa i OH. Om båda deltagarna träffar varandra samtidigt eller nästan samtidigt ges inga poäng.

– Vi använder avsiktligt ingen elektronisk utrustning eller kameror för att avgöra om en deltagare har träffat först, istället måste en träff vara tydligt före motståndarens för att en poäng ska tilldelas. Alla tekniker måste vara utförda med kontroll så att man inte slår på kroppen eller spetsar med bladets topp.

Hur många dueller är en match?
–I våra regler är duell och match samma sak. Varje duell spelas ut i flera omgångar (assalti, på italienska) som kan avslutas med att en poäng tilldelas, till exempel om man träffar i OH eller motståndaren går ur arenan.
En duell kan ha ett fast antal omgångar, eller kan spelas som “först till x”. På turneringar är det vanligt att ha tre assalti i pools och först till tre eller fyra i elimineringsfasen. Duellerna har en tidsgräns på några minuter men är ofta klara inom en minut.

Hur står sig den svenska eliten i jämförelse med den internationella?
– Den bästa placering vi har haft på “VM” (Champions Arena) har varit kvartsfinalen 2023. Generellt tycker jag att vi gör bra ifrån oss på turneringar men det är svårt att bryta övertaget av de två största länderna, Italien och Spanien.

Hur är ser er barn- och ungdomsverksamhet ut?
– De flesta av våra föreningar organiserar aktiviteter för ungdomar från 11-12 år genom att använda ett förenklat program. På event och mässor kör vi aktiviteter för mindre barn, som är i princip leksessioner med ljussvärd med inslag av motion, men vi har för tillfället inga regelbundna aktiviteter.
– Sporten är ung och utvecklas fortfarande och fokus är just nu att bli klara med framtagandet av utbildningsprogrammet för vuxna – ett arbete som har pågått sedan 2006. Programmet för yngre barn är i planen men det kommer ta tid innan det blir klart. 

Slutligen, hur känns det att vara upptaget i SB&K?
– Jag tycker det är en viktig milstolpe för sporten och jag är glad och stolt att jag kunde hjälpa till med att komma till den. Det är första gången idrotten blir antagen i ett idrottsförbund – även i sitt hemland Italien har man samarbete och dialog, med inget officiellt antagande än. Vi har arbetat i många år för det här och det känns bra att vi nått målet, avslutar Ferrario.

 

Text: Annie Carriage

2
8
10