Nyheter

Leendena präglade svensk bujinkans 50-årsfirande

Vårvädret bjöd på kyligt regn, men i Åby idrottshall utanför Norrköping bredde värmen ändå ut sig. Ty svensk bujinkan firade 50 år.

Åby, den lilla staden norr om Norrköping, stod värd för ett maffigt firande denna helg.

I den relativt nybyggda idrottshallen, som mer liknar en arena med sluttande läktare intill ena långsidan, samlades runt 70 firande bujinkan-idrottare för ett träningsläger.

På kvällen vankades det sedan middag.

Daniel Bodin, mångårig utövare och urkraft för bujinkan både i Sverige och i Norrköping, var dock inte med på träningsgolvet den här gången. Han var istället en av arrangörerna bakom firandet.

– Jag startade klubben 1990. Men i samband med det här firandet har jag också dykt in i historien, genom att bland annat läsa Bo F. Munthes böcker. I september 1975 kom Ishizuka sensei, som var en av Hatsumi senseis närmaste, till Sverige och det tände väl själva lågan till starten i Sverige och det är ju då anledningen till att vi firar 50 år.

Köer på gatan för att få träna

I början var bujinkans epicentrum beläget till Stockholmstrakten.

– Det tog en tid, jag tror det var 1982 som man öppnade upp Östermalmsdojon vilket var den första riktiga dojon. Det var otroligt populärt på den tiden.

Kent Thorén, bujinkan
Kent Thorén

Kent Thorén, vice ordförande i Svenska Bujinkanförbundet skrattar till.

– Det var då det var kö till dojon runt kvarteret, gatan var full med förväntansfulla träningssugna. Det var över 200 som ville träna, men dojon hade bara 100 kvadrat, så det blev snabbt fullt.

Daniel Bodin berättar vidare att även en Södermalmsdojo öppnade upp ganska kort inpå.

– Men då kom det 400 personer istället, så det blev fullt där också. Så 80-talet var den stora boomen kan man säga. Intresset kom av att det var mycket ninjafilmer som spriddes. Så jag såg filmerna och köpte lite utrustning och sedan sprang man runt i skogen och lekte ninja. Det var på något sätt härliga tider.

Kent Thorén fyller i.

– Kan bara instämma. Det var ett otroligt starkt intresse. En härlig tid. Men det var också väldigt mjukt i dojon. Det var mjuka tekniker som lärdes ut.

“Motiverar och ger en energiboost”

Men när nu bujinkan, som betyder den gudomlige krigarens hus och är en homage till gamle stormästaren Takamatsu sensei, fyller 50 års i Sverige – vad betyder då det för idrotten här.

– Det ser vi lite av idag på lägret här, det kommer 70 personer. Och nu har vi enbart svenska instruktörer här och det måste vara 15-20 år sedan intresset var så stort, säger Daniel Bodin.

– Det här motiverar oss och ger en energiboost. Väldigt inspirerande.

Det fortsätts att skrattas på träningsgolvet.

Det märks tydligt att sammankomsten verkligen är av stor vikt.
För alla inblandade.

50 år är trots allt ganska lång tid, samtidigt också med lite perspektiv på stridskonsternas härkomst, inte mer än några ögonblick.

De här timmarna i Åby idrottshall lär emellertid fastna i mångas hjärtan och minnen för lång tid framöver.

bujinkan 50 år
Arrangörerna av 50-årsfirandet