banner left image
banner left image

Förbund

Ett hjärta i samhället - en del av Idrottsklivet

Svenska Budo & Kampsportsförbundet är ett av sammanlagt 14 specialidrottsförbund inom RF som tilldelats resurser för en satsning i utsatta områden.

Om Idrottsklivet

Idrottsklivet är en treårig satsning som möjliggörs genom medel från regeringen för att skapa en meningsfull fritid för fler barn och unga. Regeringen tillför ett årligt stöd på 100 miljoner till idrottsrörelsen som är öronmärkta för detta projekt. Syftet är att stärka idrottsrörelsens närvaro i de områden som Polismyndigheten benämner som utsatta och har gett direktiv i vilka områden vi får verka i.

Övergripande styrning

Övergripande styrs Idrottsklivet av Riksidrottsförbundet tillsammans med 14 specialidrottsförbund, där SB&K är ett av dessa förbund. Satsningen är att stärka den föreningsidrottsliga närvaron i angivna områden för att främja en trygg och inkluderande idrott samt bidra till det brottsförebyggande arbetet. Det ska ses som ett sätt att förstärka idrottsrörelsens långsiktiga arbete med strategi 2025 och ska bedrivas utifrån ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv. 

Hur länge sträcker sig projektet?

Ett hjärta i samhället - en del av Idrottsklivet ingår i en längre strategi för att utveckla våra idrotter som en samhällsbyggande kraft. SB&K har även fått beviljat ett tvåårigt forskningsprojekt som leds av Södertörns Högskola och Brottsförebyggande Rådet. Där kommer vi att mäta de sociala effekterna budo och kampsport har på barn och unga i samhället. 

Projektledning

Projektet leds av Sebastian Gonzalez och Patrik Asplund.

Sebastian Gonzalez
Han är före detta professionell kampsportare med flertalet SM-guld i både MMA och submission wrestling. Han brinner för socialt engagemang och att skapa en bättre väg genom kampsporten. Han projektleder för SB&K:s satsning Ett hjärta i samhället – en del av idrottsklivet. Sebastian har en bakgrund inom Idrottsvetenskap med en kandidatexamen från Malmö universitet och arbetat med sociala projekt i Malmö. Bland annat ”Idrott för en god framtid” som grundade sig i att hjälpa ungdomar i utanförskap att komma tillbaka in i samhället genom idrotten. Sebastian har även under många år arbetat som ungdomsledare och coachat struliga ungdomar in till kampsportsmattorna och ut i tävlingsarenorna.

Patrik Asplund
Han har genom sina många initiativ, som nattfotboll, Djurgårdsandan, Jobbchansen, Djurgårdens IF Kampsport och sitt engagemang i Svenska Budo & Kampsportsförbundet, visat hur sport och samhällsarbete kan gå hand i hand för att skapa positiva förändringar. Hans arbete har bidragit till att minska kriminalitet och gett unga människor möjlighet att forma en bättre framtid genom gemenskap, utbildning och idrott.

Våra områden – våra föreningar

För tillfället finns Ett hjärta i samhället utspritt i landet på tolv ställen, hos tolv föreningar. Här nedan finns information om föreningarna samt deras verksamheter.

Banzai karate kai

Föreningen huserar på Herkulsegatan i Göteborg.

Målgrupp och vision

Banzai vill vara en förening där demokratin står i centrum och att barnens rätt står som högsta prioritet. Värdegrunderna är något som hålls levande och används i diskussioner och verksamhetsplanering. Föreningen vill och har länge satsat speciellt på barn och ungdomar men är mycket angelägna om att även ha en stabil vuxengrupp.
Föreningen arbetar mycket med bemötande mellan vuxna ledare och unga utövare. Att inge ett förtroende snarare än en auktoritär hållning. Att balansera möjligheten att få uttrycka sin åsikt som barn och att anpassa sig till att det är en grupp och ett kollektiv.
Föreningen Banzai satsar på att instruktörer (unga och vuxna) använder vetenskapliga och beprövade metoder vid träning samtidigt som föreningen vill behålla ursprunget i det de tränar.
För att lyckas behålla ungdomarna ända upp i vuxen ålder måste de få möjlighet att vara med och forma sin klubb/förening. Föreningens vuxna ska leda dem, ge dem förtroende och lita på att de tar ansvar.

En plattform på Banzai där många ungdomar samlas är tävlingsgrupperna. Där finns hög närvaro och en god gemenskap och en öppen dörr för alla som är nyfikna på att tävla.

C4 Thaiboxningsklubb

Klubbens lokal finns på Hedentorpsvägen i Kristianstad.

Målgrupp och vision

I och med Idrottsklivet har föreningen fått möjlighet att satsa mer på unga ledare – vilket så småningom också kommer att möjliggöra ökning av antalet träningsgrupper. Det betyder att föreningen även kommer att ha möjlighet att välkomna fler. I skrivande stund håller föreningen på att utbilda nio nya tränare varav två redan har tagit steget fullt ut och håller egna pass.

Dessa ungdomar kommer ifrån olika områden i kommunen, vilket även har genererat en ökning av nya medlemmar från nya områden.

Fenix Budo & Kampsportsklubb

Klubben har sin hemvist i Olympiahallen i Helsingborg.

Målgrupp och vision

Föreningen har nyligen kommit igång med aktiviteterna i Idrottsklivet och har tidigare lång erfarenhet av idrottsprojekt. För föreningen är det viktigt att fortsätta att vara stolta företrädare för det egna varumärket och en del av föreningens värdegrund är: ”We make people shine”.

Fenix Budo & Kampsportsförening har påverkat tusentals unga under de femton år som föreningen varit verksam. Här har man bland exemplen många unga män som kommer från utsatta områdena som idag verkar som positiva föredömen. En del av dessa tävlar nu i BJJ och vinner medaljer på internationella mästerskap, vilket inspirerar många.

Gymnastik o Atletklubben Enighet

Klubben huserar på Fagerstagatan i Malmö.

Målgrupp och vision

Enighet Sportcenter ligger i Södra Innerstaden i Malmö, ett av Sveriges socioekonomiskt utsatta områden enligt polismyndigheten. Det är en utmaning och ger samtidigt möjlighet att kunna erbjuda en bred verksamhet för tjejer och killar i alla åldrar. Alla är välkomna och föreningen har grupper för både nybörjare, fortsättare och avancerade. Föreningen kombinerar motion med elitidrottssatsningar och det är helt frivilligt att tävla.

De av föreningens idrotter som främst deltar i satsningen inom Idrottsklivet är kendo, aikido och thaiboxning, men föreningen har även iaido och jujutsu. Föreningen har tidigare även haft både kempo och kickboxning. Föreningen har en nära samverkan med skolor och fritidsgårdar i närområdet och också med Fritidsförvaltningen och Malmö Stad. Föreningen är både ute på skolor och har kostnadsfria aktiviteter och bjuder in till Enighet Sportcenter.
Enighet har under sina 132 år kunnat påverka och fostra tusentals barn och unga i sitt närområde. Att en klar majoritet av Enighets medlemmar har utländskt ursprung är en styrka. Idrottens språk är gränslöst varför en idrottsförening som är öppen för alla är den absolut bästa tänkbara integrationsarenan. Det ska inte förringas att föreningen även erbjuder en meningsfull fritid för många hundratals vuxna medlemmar varje termin.

Kista Sportsclub KFUM

Klubben finns i Akalla by, utanför Stockholm.

Målgrupp och vision

Föreningens vision är att vara en förening för alla, vilket skapar utrymme för att utveckla idéer för att få barn och ungdomar aktiva. Drömmen är att alla barn i Järva är aktiva i någon idrott. Kista SC använder sig av idrott som verktyg för att stärka barn och ungdomar mentalt och fysiskt.
Kista SC är en breddförening där fokus ligger på att målgruppen mår bra och kan utvecklas både inom idrotten och socialt. Kista SC satsar även mycket på ungdomar som ledare genom ”Järvas unga ledare” där de har möjlighet att utbilda sig inom ledarskap och någon specialidrott för att sedan gå ut och träna barn. Idag har Kista SC ungefär 50-60 unga ledare i föreningens idrotter. Kista SC har också en ungdomskommitté där fem av de unga ledarna ingår. De är duktiga på att planera, genomföra och utvärdera olika event och aktiviteter.
De, tillsammans med andra unga ledare, lämnar också in önskemål eller idéer om vad ungdomar vill i föreningen. Kista SC är ute i skolor, har lovaktiviteter och deltar på olika event. Efter skolbesök ser föreningen en tillströmning av nya deltagare i föreningens ordinarie verksamheter.
Genom satsningen Hjärta i samhället – en del av Idrottsklivet har föreningen kunnat starta upp fler aktiviteter i Järva. Något som Kista SC skulle ha svårt att göra utan det ekonomiska stöd som föreningen erhållit för att få fler barn att idrotta i Järva. Huvudcoach för Hjärta i samhället – en del av Idrottsklivet är Amir Malekpour som är en stor profil inom MMA och som själv tävlar aktivt.

Området IF

Klubbens lokal finns på Kansligränd i Huddinge, utanför Stockholm.

Målgrupp och vision

Området IF har jobbat med målgruppen sedan föreningens start 2017, men föreningens grundare har ända sedan början av 2010-talet engagerat sig i Flemingsberg för att fånga upp barn i riskzonen för kriminalitet. Området IF drivs av personer som är uppvuxna i Flemingsberg och som själva har tillhört den målgrupp som föreningen riktar sig till. Föreningen är lokala, tillgängliga där barnen befinner sig, skapar personliga relationer till alla barn och förstår hur deras liv ser ut.
Området IF har idag 200 medlemmar varav ungefär 50 är tjejer/kvinnor. Majoriteten av föreningen består av unga pojkar mellan 12–20 år som samhället har svårast att nå men som föreningen har kunnat nå och påverka under tio års tid. Föreningens styrelse består av medgrundarna, tränarna och ungdomar med syftet att bygga något långvarigt utan slutdatum och som ungdomarna är med och formar. Föreningen har under 2024 med stöd av Hjärta i samhället – en del av idrottsklivet kunnat dra igång en del av föreningens ungdomsledarprojekt.
Genom detta projekt har föreningen identifierat ungdomar som genom föreningens aktivitetsprogram utmärker sig positivt. Många av dessa ungdomar premieras genom att erbjudas möjlighet att få bli ungdomsledare – en roll som är arvoderad, som ger konkret arbetserfarenhet och bygger värdefulla egenskaper för framtiden. Att rollen är arvoderad och formaliserad är viktigt då dessa ungdomar idag står långt ifrån deltidsjobb, praktikplatser och annan sysselsättning. Att få bli ungdomsledare för Området IF är de flesta av ungdomarnas första arbetserfarenhet – ett viktigt steg för att både bygga tro på sin förmåga och hopp för framtiden.

Föreningen Redline

Föreningen finns på Fredsgatan i Malmö.

Målgrupp och vision

Föreningen har idag en styrelse som jobbar aktivt med digital plattform, faciliteter, huvudtränare och assisterande tränare. Inom respektive sport har föreningen en barn- och ungdomskommitté som arbetar för att lyfta fram perspektiv och röster från våra yngre medlemmar.
När Hjärta i samhället – en del av Idrottsklivet aktualiserades kunde föreningen lägga mer resurser på att utveckla arbetet med dessa ungdomskommittéer där många nya ungdomar utnämns till ”Unga ledare”. Föreningens unga ledare erbjuds fler utbildningar och workshops och ledarna är idag aktiva på föreningens välbesökta och uppskattade aktiviteter runtom Malmö varje vecka.
Närvaron skapar intresse, relationer och bryter isen – det är svårt för ungdomar att engagera sig i en ny miljö. Via medvetna ledare har föreningen sett att flertalet av ungdomarna som deltagit i aktiviteterna i skolor och spontanidrott, nu kommer till föreningens lokal och de olika idrotterna där. Föreningens reflektion kring Hjärta i samhället – en del av Idrottsklivet är att det blir vad man i verksamheten gör det till. Och föreningen anser att de växer med uppgiften, liksom deras unga ledare.
Föreningen upplever att Redline har fått en möjlighet och lyckats förvalta den väl när aktivitet, glädje och engagemang skapas kring kampsporten. Föreningens unga ledare får en meningsfull sysselsättning och steget in i ”kampsportsklubben” avdramatiseras. Ett citat som sammanfattar vår lyckade strategi att nå fler unga genom Redlines unga ledare: ”Jag känner ju redan tränaren och min kompis vill också testa”.

South Side Muaythai IF

Klubben huserar på Hantverkarvägen i Handen utanför Stockholm.

Målgrupp och vision

Föreningen är aktiva inom Idrottsklivet genom att åka runt och hålla pass på olika skolor inom kommunen och genom att hålla gratis pass för ungdomar i den egna träningslokalen varje dag. På så sätt kan alla ungdomar, oavsett ekonomisk förutsättning, träna thaiboxning hos föreningen.
Visionen är att alla barn och ungdomar ska ha en trygg plats att vistas på där de får möjligheten att lära sig en kampsport från grunden. Träningen ökar både det fysiska och det psykiska välmåendet hos unga och kan bidra till att hitta en gemenskap man kanske inte hade funnit annars. Föreningen vill att alla barn och ungdomar ska må bra och känna sig trygga, både i sin omgivning och i sig själva. Här tror man starkt på att thaiboxning, som är en sport där respekt och disciplin är viktiga komponenter, kan öka ungas självförtroende och självkänsla markant.
I Haninge och områdena runt omkring rapporteras om det ökande våldet bland ungdomar. Föreningen vill vara med och bryta den tragiska spiralen och göra skillnad för barnen i kommun med hjälp av sporten. Föreningen har tränat barn och unga i över tolv år och sett dem växa både i sporten och som individer. Inom föreningen har man tillsammans vunnit många junior-SM-guld och fått se hur barnen, både de som tävlat och de som tränat, utvecklats till starka och självsäkra unga och vuxna. Och det är ett arbete man planerar att fortsätta med en lång tid framöver.

Örebro Fightgym IF

Klubben huserar på Radiatorvägen i Örebro.

Målgrupp och vision

Många ungdomar vågar kanske inte testa kampsport. Örebro Fightgym IF erbjuder dem sporten på ett lättillgängligt sätt. Här ses kampsport som ett verktyg för att skapa en meningsfull fritid för ungdomar. Föreningen har överlag en stor efterfrågan. Många ungdomar tittar på MMA och vill börja träna. Genom sporten går det att påverka dem i en positiv riktning.
Föreningen har Baronbackarna som fokusområde. Området räknas som ett utsatt område med allt det innebär ur olika perspektiv. Örebro Fightgym IF ser kampsporten som ett otroligt verktyg att påverka människor positivt. Här har man erfarenhet av att allt ifrån osäkra ungdomar till bråkstakar på olika sätt lyckas hitta sig själva genom träningen.

Tullinge Muaythai IF

Klubben finns på Elektronvägen i Huddinge, utanför Stockholm.

Målgrupp och vision

Satsningen Hjärta i samhället – en del av Idrottsklivet hjälper föreningen att utöka arbetet och nå fler barn och unga i området. Målet är att skapa fler möjligheter för ungdomar i området att engagera sig i idrott. Föreningen erbjuder både introduktionskurser och tävlingsförberedande träning för de som vill satsa mer. Genom att erbjuda både glädjefyllda och utvecklande träningspass inspireras fler att upptäcka fördelarna med idrott och få in fysisk aktivitet som en del av vardagen.
TMT finns i Flemingsberg, Huddinge – ett område som behöver fler trygga platser för unga. Föreningens långsiktiga mål är att bidra till en starkare gemenskap och minska kriminaliteten i närområdet. Föreningen bildades för arton år sedan som en rolig idé. Men redan 2013, när TMT vann sitt första SM-guld, insåg ledningen att man behövde satsa och bygga ett starkare team för att kunna utveckla fler aktiva tävlande.
Föreningen har idag ett nätverk av professionella boxningstränare, fystränare och kiropraktorer. Ett team som behövs för att ge föreningens utövare det bästa möjliga stödet. Idag har föreningen vunnit över tjugo SM-guld och är aktiva på internationella tävlingar. Men föreningens framgång handlar inte bara om medaljer.
TMT har hjälpt tusentals unga att hitta sitt fokus, bygga självkänsla och våga tro på sin egen potential. Varje framgång är ett kvitto på föreningens vision att vara en plats där alla kan känna sig trygga, utvecklas och ha roligt. Idag är TMT mer än en thaiboxningsklubb. Idag vill TMT vara höjdpunkten på utövarens dag, varje dag.

Nyheter om Ett hjärta i samhället

Här är nyhetsartiklar från budokampsport.se om Idrottsklivet samlade.

Nyhetsarkiv

Kontakt

  • Sebastian Gonzalez

    Vill er klubb vara med i projektet, kontakta Sebastian.

  • Patrik Asplund

    Kontakta Patrik om samarbeten, projektansökningar och pågående projekt.