”Man kan absolut säga att jag lever min dröm”

I London i lördags skrevs svensk MMA-historia, och det var Lina Länsberg som skrev ett nytt kapitel i den historiebok hon tidigare själv har författat; segern över Lucie Pudilova var den första en svensk kvinna vunnit i UFC hittills.
– Det var en skön seger, det är härligt att veta att jag nu blir kvar i UFC efter detta, säger hon till budokampsport.se.

20 mars 2017  |  Jonathan Broberg

Det är ett nytt liv som tar sin början. Lina Länsberg har numera en etta i sin segerkolumn på UFC-CV:et. Och det var en match som det sprakade om, den i O2 Arena i London mot Lucie Pudilova.

Länsberg dömdes till enhällig seger efter en ny krigarmatch.
– Det var en jobbig match. Jättejobbig, faktiskt. Jag hade ju mött henne förr och vunnit, men jag visste att hon hade utvecklats mycket sedan dess. Hon hade ett helt annat rörelsemönster nu och jag kände att det var tufft i buren. Men min känsla kring matchen blev betydligt bättre när jag nu har kunnat se den i efterhand, än vad jag kände där och då.

Vill gå match på UFC i Stockholm
Segern innebar att Lina Länsberg återigen skrev svensk MMA-historia, men också vetskapen om att hon får vara kvar i UFC.
– Matchen mot ”Cyborg”, allt detta hade kanske inte varit värt så mycket för mig om jag hade förlorat. Då hade jag varit den som tog mig till UFC, men jag vill ju göra ett avtryck också. Jag tycker att jag håller på den här nivån. Och det var det skönaste beviset för mig själv med den här segern.

I maj kommer UFC till Stockholm och Globen. En gala Lina Länsberg gärna hade velat vara med på.
– Självklart hade det varit jäkligt kul. Min medicinska avstängning efter den här matchen blev ganska kort, jag åkte till sjukhuset och inget var trasigt med mig. Jag behövde inte ens sys. Så skulle jag få chansen i Stockholm hade jag varit redo för det också.

“Ett drömliv”
Även om Lina Länsberg var firad storstjärna i thaiboxning är det ett tämligen nytt liv som har öppnat sig för henne. Hon kan som UFC-fighter tjäna lite på sin kampsport, hon har ett större medialt intresse runt sig och hon får tävla på de allra största arenorna.
– Det är lite av ett drömliv, visst är det så. Det är en häftig upplevelse att få vara med om. Samtidigt är det så mycket mer än bara resultatet efter en match. Alla timmar av träning, allt slit för att få allt att gå ihop – ja, för mig är det ju något helt annat än det folk kanske ser när de ser det utifrån.

Foto: Stefan Alfelt

Expeditionen inom MMA från stjärna i thaiboxning har inneburit att hon på många sätt fått starta om sin kampsportsresa. Länsberg berättar också om hur glädjen med thaiboxning lite försvann efter alla hennes stora framgångar.
– Ja, alltså jag kommer ju alltid älska thaiboxning. Men jag kände själv att de sista matcherna där var mer ångestfyllda än glädjefulla och att jag liksom tillslut bara kunde förlora, även när jag vann. Jag behövde något nytt. När jag började med MMA släppte allt det där och matcher och träning fick en ny mening på något sätt.

“Inte jättesnygg nu”
Efter segermatchen mot Lucie Pudilova är Lina Länsberg tveklöst Sveriges största kvinnliga MMA-stjärna.
– Jag är bara tacksam över att jag har lyckats ta mig dit jag är. Jag har fantastisk stöttning av mina tränare och min klubb, och jag hoppas kunna fortsätta att vinna matcher. Det är lite speciellt med att vara en slags förebild och kanske öppnar jag dörren för flera svenska tjejer inom MMA. Och det är också häftigt att kunna på verka på det sättet.

Slutligen, mycket i media fokuserades på Lina Länsbergs högra öga efter matchen. Men hon mår bara fint, låter hon hälsa.
– Fast jag är kanske inte jättesnygg just nu…

Text: Jonathan Broberg
Foto: Stefan Alfelt, Aftonbladet och MrRingside.se

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4