Foto: Hamid Ershad Sarabi

World Games kan bli en ny svensk medaljsuccé

World Games i Polen startar nästa vecka och det sticker i mig, likt en tynnesbuskestagg mot huden, att den regerande världsmästaren Diana Halldén inte kan vara med. Diskbråcket är bekräftat. Men sju andra svenskar kommer till start i Polen och jag tror det kan bli en ny svensk medaljsuccé.

21 juli 2017  |  Jonathan Broberg

I senaste avsnittet av Kampsportspodden menar Sofia Olofsson att World Games och möjligheten att vinna guld där skulle vara rent av det största hon i så fall hade vunnit.

Det säger en hel del om hur stor tävlingen är för våra stjärnor. Och inte undra på det. De främsta i världen i 43 idrotter tas ut till mästerskapet. Att det är prestige inblandat är ett understatement.

Fem idrotter från förbundet är med: kickboxning, jujutsu, aikido, sumo och thaiboxning. Sju idrottare är uttagna. Tre från både jujutsu och thaiboxning och en kickboxare.

Jag ska försöka ge min syn på svenskarnas chanser lite senare, men först vill jag bara poängtera det oerhört trista i att Diana Halldén, världsmästarinnan i Ne Waza-delen av jujutsun, inte kan följa med till Polen.

Diana är inte enbart en enastående utövare som hade haft alla möjligheter till att vinna ett nytt stort mästerskap. Hon är också en sådan person som sprider glädje i en grupp. Hon är både färgstark i sin personlighet och har en självsäker lysande aura kring sig, så att hon inte reser med till Polen är ett enormt avbräck. Men allra mest lider jag för hennes eget välbefinnandes skull och hoppas på snabbt och fint tillfrisknande. Det behöver svensk jujutsu inför alla de stora utmaningar som inte minst kommer under 2018.

World Games kommer för svensk del att bli högintressant. Samtliga sju svenska kampsportstävlanden har alla goda chanser till medalj och jag tror att flera av dem har slagläge för guld.

Sofia Olofsson är bäst i världen i sin viktklass, Isa Tidblad Keskikangas är bäst i Europa. Detsamma gäller jujutsustjärnorna Fredrik Widgren och William Seth-Wenzel. Bara där är fyra starka guldkandidater.

Lägg sedan till Max Hederström, som vunnit flera internationella medaljer i Ne Waza, Zina Djelassi som vann EM-silver i höstas i kickboxning och supertalangen i thaiboxning Constantino Nanga som vunnit VM-brons 2016 och gått ett antal proffsmatcher med fantastiska resultat efter det. Samtliga tre är klara medaljhopp, och någon av dessa kan också gå hela vägen om allt stämmer.

Jag kommer att utveckla mitt resonemang kring de tävlande och deras medaljchanser i en separat artikel lite senare. Håll gärna utkik.

Budokampsport.se kommer också storsatsa på World Games och Annie Bondefelt kommer att finnas på plats i Polen för att bevaka mästerskapet från vår sida.

Foto: Hamid Ershad Sarabi

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4