Rekommendation från styrelsen gällande regler för skador vid träning

Efter en tids utredning har Svenska Budo & Kampsportsförbundet beslutat att införa en rekommendation kring hanteringen vid skador uppkomna under träning. Rekommendationen kommer också att läggas fram till årsmötet i mars 2018 för att eventuellt bli permanent regelverk.
– Det är ett akut problem då det exempelvis har inträffat att aktivt tävlande som blivit knockade på träning sedan har åkt till mästerskap innan de har varit helt återställda, säger SB&K:s ordförande August Wallén till budokampsport.se angående uppkomsten av rekommendationen.

8 september 2017  |  Jonathan Broberg

Svenska Budo & Kampsportsförbundet fortsätter att växa och tävlandet inom förbundet ökar generellt sett.

Regelverket gällande skador vid tävling regleras tydligt via kampsportslagen, men vid träning är reglerna inte fullt så djupgående.

Uppmanar föreningar att redan nu följa rekommendationen
Därför har SB&K:s styrelse utrett regelverket gällande skador vid träning och kommit fram till en rekommendation för alla inom SB&K att förhålla sig till redan nu.
– Grunden med rekommendationen var att stärka upp säkerheten för våra idrottare när det gäller träning. I tävlingssammanhang finns ett väl rotat skyddsnät, och vi vill överföra stora delar av det nätet till att också gälla träning.
– Vid knockouter exempelvis finns det tydliga regler kring karantäntider. Och eftersom hjärnan inte känner skillnad på träning och tävling och skadorna därför kan vara lika akuta i båda kontexterna, vill vi här rekommendera våra föreningar att redan nu börja följa det som står skrivet i dokumentet, säger styrelseledamoten Elin Bladh, som är den som arbetat fram rekommendationsdokumentet.

Styrelsens ordförande August Wallén tillägger:
– Inte minst på grund av kampsportslagen har vi har bra regler inom förbundet för hur skador som uppkommit på tävling skall hanteras. Men motsvarande regelverk saknas när det gäller träning. Det är ett akut problem då det exempelvis har inträffat att aktivt tävlande som blivit knockade på träning sedan har åkt till mästerskap innan de har varit helt återställda. Det är ohållbart och därför har styrelsen arbetat fram den här rekommendationen.
– Även om detta är en mycket viktig och brådskande fråga så bedömer vi att förslaget att samma regler skall gälla på träning som på tävling är så omfattande att medlemmarna måste få säga sitt på årsmötet 2018 innan detta blir tvingande. Men vi rekommenderar alla medlemsföreningar att börja följa detta omgående.

Här nedan finner du rekommendationen
Rekommendation regler för träning

Text: Jonathan Broberg

8 kommentarer

  1. Bra! Dock tycker jag man kan skärpa det lite. Vi höll på med ett liknande dokument i SMMAF där jag var/är med i arbetsgruppen.

    Jag tycker knock out på träning ska anmälas. Till förbund och Folksam. Det ör en lätt traumatisk skada enl Scandinavian Neuro Trauma Commitee (det som förr kallades lätt hjärnskakning)

    Jag tycker också att man i samma dokument borde ha med träningsförbud i samband med dehydrering (vätskebantat) samt efter andra skador mot leder etc. Likaså måste vi alla bli bättre på att registrera och anmäla sådana skador, tror jag.

    Med vänlig hälsning,
    Christian
    Med.kom SB&K, SMMAF

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4