Gustafsson har huvudrollen i Globen

Sköna maj har bjudit på flera fantastiska fotbollsmatcher. Liverpool, Manchester City och Ajax är klubbar som skämt bort oss fotbollsälskare med underhållning på absolut högsta nivå. Men jag hyser egentligen inte någon överdriven beundran för dessa fotbollsstjärnor. De här killarna tjänar snuskigt med pengar, då har man också rätt kräva överjordiska sportprestationer.

21 maj 2019  |  Kent Hansson

Min beundran är däremot total när det kommer till fighters som slåss för ära och blygsamma penningbelopp. Det är kärleken till sin sport som driver de flesta av kampsportens krigare.

Mitt idrottshjärta klappar alltid lite extra när en kampsportare står inför en stor uppgift. Jag har om man så säger en viss insyn i boxnings och kampsportsvärlden och vet vad som krävs för att bli nummer ett. Det finns inga genvägar till de stora triumferna, det handlar bara om stenhårt arbete och fokusering till max.

Sofia Olofsson är en stor profil inom svensk kampsport. Hon har sanslösa meriter som thaiboxare. I fredags tog hon en tung seger i kickboxning i Utrecht när hon vann över brittiskan Christin Brereton i den stora organisationen Glory World Series. Enligt rapporterna från Utrecht var det frågan om en rejäl svensk styrkedemonstration.

– Just nu är det kickboxning och Glory som är mitt huvudfokus. Eftersom jag vann den här matchen har jag en titelmatch om Glorybältet snart, säger Sofia Olofsson, som i sommar även har VM-thaiboxningar i Bangkok att ladda för.

Men segern i fredags innebär att fokus just nu ligger på titelfajten mot Anissa Meksen. Fransyskan är mästare sen 2017 och har favören att få möta utmanaren, 29-åriga Sofia Olofsson, på hemmaplan i Paris.

Det är alltid en upplevelse att se Sofia Olofsson i aktion. Hon sprudlar av energi i ringen och hon håller ständigt världsklass. Det är nog inte bara jag som ställer frågan: var får Sofia Olofsson all energi ifrån?

I fotboll kan även den störste stjärnan ha en dålig dag, det finns alltid avbytare som står beredda. I kampsport kan man inte tillåta sig lyxen att ha en dålig dag. Då kan det innebära en tung förlust och missad medalj eller titelchans.

Nils Widlund är en annan fighter som jag hyser stor beundran för. I lördags, vid kickboxnings-SM i Skurup, var det meningen att 32-åringen skulle ha varit med på ännu ett mästerskap. Men dagen före SM-starten gjorde sig en gammal skada påmind och Widlund tvingades ge återbud.

I fredags hade Jonathan Broberg en artikel om Nils Widlund och det var en text som gjorde mig glad. Widlund förmedlade just den kärlek till kampsporten som jag finner hos de flesta fighters.

För oss kampsportsälskare väntar den 1 juni en raketstart på sommaren. Det är stjärnspäckad UFC-gala i Stockholm. Alexander The Mauler Gustafsson har huvudrollen i Globen. The Mauler möter Anthony Smith. Genom åren har jag skrivit ett antal vinna-eller-försvinna-matcher. Det känns verkligen som att det här är en ödesmatch för Gustafsson. Besegrar han Smith väntar kanske en titelfight runt hörnet. I händelse av förlust har jag svårt att se hur vår svenske UFC-matador ska kunna få en ny chans till UFC-bältet.

Gemensamt är att de båda krigarna kommer från titelmatch mot Jon Jones. Gustafsson förlorade på teknisk knockout i den tredje ronden i Los Angeles den 29 december. Smith föll på poäng den 2 mars. Gustafsson är rankad tvåa i världen i lätt tungvikt. Smiths ranking är nummer fyra. Det finns onekligen förutsättningar för en fight det slår gnistor om. Något säger mig att det är The Mauler som kommer få fira den 1 juni.

Gladiatorerna i UFC lirar inte i samma penningliga som de största stjärnorna i Europas toppklubbar i fotboll men Gustafsson tjänar ändå hyggligt med kosing på sitt tuffa hantverk och det unnar jag sannerligen honom.

Ilir Latifi, Lina Länsberg och Bea Malecki är andra svenskhopp den 1 juni i Globen.  Det är med andra ord bäddad för en grym afton och det svenska stålet kommer garanterat att bita.

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

1
5
4