Kickboxningen tar plats i Europeiska Spelen

KICKBOXNING | Just nu pågår det inte särskilt mycket tävlingar inom kampsportsvärlden. Men en glad nyhet redan nu är att vi får ett tillskott till Europeiska Spelen 2023.

17 december 2020  |  Mats Lilja

Sedan 2015 anordnar Europeiska Olympiska Kommittén vart 4:e år ett multisportevenemang med olympiska förtecken – ett europeiskt ”mini-OS” kallat Europeiska Spelen. Det föregår nästkommande års OS-tävlingar, och liknande spel har sen tidigare anordnats på övriga kontinenter.

Första upplagan avgjordes i Baku, Azerbajdzjan 2015 och den andra i Minsk, Belarus 2019. De 3:e Europeiska spelen kommer att anordnas i Krakow, Polen 21 juni−2 juli 2023. Och till idrotterna som kommer att få göra upp om medaljerna där räknar vi nu också kickboxningen, vilket det internationella förbundet WAKO kunde bekräfta häromdagen. Ett glädjebesked givetvis även för den svenska kickboxningsrörelsen.

− Det är en stor ära att få tävla under olympisk flagg, säger Svenska Kickboxningsförbundets ordförande Björn Ljungdahl.

Enligt förhandsuppgifterna så lutar det åt att disciplinerna Pointfighting och K1 tar plats i tävlingarna 2023. Den förstnämnda finns inte i svensk kickboxning men Björn Ljungdahl ser potentialen inom svensk K1.

− Det beror på hur vi placerar oss internationellt på vägen dit. Men tar vi oss ut så finns det ju oändliga möjligheter.

Kickboxningen har idag status hos Internationella Olympiska Kommittén som olympiskt erkänd idrott, men man finns ännu inte med på det olympiska programmet – något man sen många år har arbetat intensivt för att få göra.

− WAKO fortsätter det jobbet. När jag var på plats på VM i Turkiet i slutet av 2019 [bilden föreställer Marcus Johansson] så var även IOK där och kollade på arrangemanget. De var mäkta imponerade. Förhoppningen är att kickboxningen inom 2 OS-turneringar kommer att kunna ta plats även bland OS-sporterna, säger Björn Ljungdahl.

Text: Mats Lilja
Foto: Dorothea Schander

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

5
13
16