Inför Förbundsstämman 2021: Patrik Asplund nominerad för omval

SB&K | Imorgon är det dags för Svenska Budo & Kampsportsförbundets årsmöte. Alla i den sittande styrelsen utom en kandiderar för omval. En som gärna sitter ett år till är Patrik Asplund.

26 mars 2021  |  Mats Lilja

Det var till årsmötet 2020 som han blev nominerad och sedermera invald som ny ledamot i styrelsen.

– Jag hade fått förfrågan tidigare men då behövt tacka nej. Nu för tiden passar det ganska bra i livet då barnen är lite större och man får lite mer tid att engagera sig i det man brinner för, berättar Patrik Asplund för budokampsport.se.

Och det har förstås varit ett väldigt speciellt år för honom och de övriga i förbundsstyrelsen.

– Vi befinner oss i en pandemi där hela världen har ställts upp och ner. Man saknar ju att träffa folk fysiskt men det har faktiskt gått mycket bra med onlinemöten. Det har varit mycket nytt att sätta sig in i, kan man ju lugnt säga. Men jag trivs mycket bra i nuvarande styrelse.

Patrik Asplund har en lång bakgrund inom Djurgårdens IF. Tidigare arbetade han många år inom fotbollen och idag är han vice ordförande i DIF Kampsport. På Kampsportstadion bedriver man bland annat träning inom MMA, BJJ och muaythai.

Men trots engagemangen i Djurgården och Svenska Budo & Kampsportsförbundet så hinner han även med att driva stiftelsen Goodsport.

– Kortfattat så hjälper vi andra föreningar att starta upp olika samhällsengagemang med idrott som verktyg. Vi har varit engagerade i snart 200 projekt runt om i Sverige där fokus är på integration, hälsa och minska kriminalitet, berättar han.

– När det gäller sociala projekt så har vi förra året dragit igång ett projekt som vi kallar SHIDO. Det är ett mentorprogram för ledare inom kampsport där målgruppen är ungdomar som får möjlighet till lite mer social stöttning utöver träningen. Det är allmän känt att kampsporter genom tränare som förebilder har väglett många unga i livet, speciellt under tonåren. SHIDO ger ledarna sociala verktyg som kan användas för att stötta och vägleda. Jag tror att genom att stärka banden mellan tränare och målgrupp också kan bidra till att ungdomarna blir kvar längre i sin idrott. Nu blir det från i år fler föreningar som skall ingå i projektet, vilket är glädjande. Jag tror stenhårt på att kampsporten har en stor roll för vägledning av unga vilket vi kommer att kunna mäta effekterna av om några år.

Idrottsgalan den 21 januari 2019 i Stockholm. Foto: Bildbyrån.

2019 blev han prisad på Idrottsgalan som Årets Peppare. Hans sociala arbete tror han också kan ges en ännu större roll även inom Svenska Budo & Kampsportsförbundet framöver.

– Min roll i styrelsen blir som jag ser det att kunna bidra till mer kunskap samt att utveckla de sociala samhällsåtaganden som våra idrotter kan medverka i. Men framför allt ser jag fortsatt fram emot att ingå i en styrelse som jag tycker är mycket kompetent och som har stora möjligheter att utveckla styrelsearbetet. Och att vi arbetar både kortsiktigt och långsiktigt för att utveckla bilden av kampsport generellt.

Text: Mats Lilja
Foto: Simon Cederqvist

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52