Fredrik Gundmark inför Riksidrottsmötet 2021

RF | Årets RIM pågår 28–30 maj. Många och stora frågor kommer att avhandlas under helgens möte på distans.

28 maj 2021  |  Mats Lilja

Nu är det bara timmar kvar innan 2021 års riksidrottsmöte tar sin början.

Riksidrottsmötet är Riksidrottsförbundets årsmöte som går av stapeln varannat år. Denna gång genomförs mötet så som många andra möten helt digitalt (som exempelvis RIF 2020). Trots det är det ingen brist på engagemang i idrottssverige.

Sällan, om ens någonsin, har dagordningen varit så diger.

Det har inkommit ca 30 motioner, där flera förväntas omfatta stora diskussioner. För två år sedan beslutades om ett nytt system för stöd till specialidrottsförbunden (SF) och redan nu när konsekvenserna går upp för några förbund vill man delvis förändra det systemet. Andra motioner tar upp frågan om vilket uppdrag RF egentligen ska ha i svenska samhället.

Detta år markerar också halvtid för den strategi som sattes för fyra år sedan. Detta år ska det beslutas om hur andra halvan av vägen i Strategi 2025 ska se ut.

Många viktiga frågor ska avhandlas och SB&K:s ombud som består av mig själv, Elin Bladh, Marina Regnér, Musse Hasselvall och Pilo Stylin har rustat genom ett par förmöten där vi gått igenom motionerna.

Det är också möjligt att idrottsfamiljen utökas med nya idrotter då det föreligger flera ansökningar om medlemskap. Några har Riksidrottsstyrelsen (RS) yrkat på att de ska väljas in och några yrkas på avslag. Avslagen beror i de flesta fall på likhetsprincipen, vilket är att liknande idrotter finns i andra SF och dessa därför passar in där, eller storleksprincipen, vilket innebär att de är för små för att bilda ett SF. Bland de som RS godkänner finner vi Padel och Friskis & Svettis medan t.ex. E-sport och Bridge yrkas avslag för.

Oavsett vilket medför det en intressant diskussion om vad vi anser vara och hur vi definierar idrott.

Jag vill också passa på att nämna att vår egen Stefan Stenudd förärats RF:s förtjänsttecken. Även om Stefan nog är glad att slippa sitta på scenen och erhålla utmärkelsen är vi mycket stolta över att en av våra under många år stora profiler förärats den. Stefan har på många sätt varit en stor och positiv kraft i förbundet och klart är att SB&K inte hade varit det vi är idag utan Stefan.

Det kommer på många sätt bli en spännande men också intensiv och lång helg som börjar på fredag efter lunch och inte avslutas förrän på söndag kväll. Om vi lyckas hålla tiden vill säga.

Hur det kommer att gå är svårt att sia om men vi står väl rustade och kommer göra allt vi kan för att representera SB&K på ett bra sätt.


Fredrik Gundmark
Ordförande
Svenska Budo & Kampsportsförbundet

Foto: Bildbyrån (bild från Riksidrottsmötet 2019).

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

51
43
52