Guld och brons till Sverige i Kickboxnings-VM

KICKBOXNING | Tävlingarna i Italien avslutade för svensk del. Två medaljer bärgades i veteranklasserna.

22 oktober 2021  |  Mats Lilja

Sedan i fredags har det svenska kickboxningslandslaget varit på plats i italienska Lido di Jesolo för Kickboxnings-VM. Fem fighters var uttagna för att försvara de blågula färgerna i det första internationella mästerskapet inom sporten sen 2019.

Nu är tävlingarna avslutade för svensk del – och på söndag kan truppen resa hem med två nyvunna VM-medaljer i veteranklasserna i Kick Light. Niklas Eberstein knep ett brons i -74 kg och Annika Berglund vann guld i -65 kg!

− Jag är glad och stolt. Det känns ofattbart! Man har kämpat länge för det här och äntligen har jag uppnått mitt mål! När jag hörde den svenska nationalsången med guldet runt halsen så höll hjärtat nästan på att spricka, säger Annika Berglund till budokampsport.se.

Hon har varit aktiv inom kickboxningen sen millenieskiftet. Även om hon testat på bland annat taekwando, boxning och thaiboxning sen dess så är det kickboxningen hon har satsat på.

Och efter två segrar i VM kan hon nu titulera sig världsmästare. Semifinalen mot jordanskan Lina Haquz slutade med svensk seger efter att Annika Berglund prickat motståndaren med några välriktade sparkar, vilket fick henne att avbryta matchen i förtid. Och i finalen mot ungerskan Linda Gyurcso-Deak var det spel mot ett mål fram tills att också den matchen avbröts, den här gången på grund av teknisk överlägsenhet.

− Det här är helt klart mitt största idrottsögonblick! Jag har tidigare mest tävlat i SM och i Danmark. Det har varit häftigt bara att vara här och att få träffa alla andra fighters och se deras dedikation också. Efter guldet har jag gråtit en hel del glädjetårar! Det blir ju en urladdning efter alla förberedelser, alla känslor släpper ju när matcherna är klara och man kommer till medaljceremonin, berättar hon.

Annika Berglund, från Skurups Kick & Boxningsklubb, vill också hylla sina landslagskollegor samt coachduon Sabrina Sedin Roskvist och Magnus Trommestad.

− Det var helt magiskt att ha både Sabrina och Magnus på plats, de kompletterar varandra perfekt och vet precis när de ska gå in och stötta eller att försöka lugna ner.

Även Sabrina Sedin Roskvist grät glädjetårar efter VM-guldet.

− Vi är ju en liten nation och tog vårt första VM-guld på ett decennium ungefär! Jag blev både glad och chockad, och grät själv lika mycket som de andra. Jag har ju följt Annika i många år och även coachat henne en del. Hon är väldigt dedikerad och fokuserad trots jobb, familj och två barn. Jag blev väldigt glad för hennes skull, säger hon.

Den svenska truppen på Kickboxnings-VM 2021.

Här följer också landslagscoachen Sabrina Sedin Roskvists kommentarer om de fyra andra svenska VM-deltagarnas matcher:

Niklas Eberstein (KL Veteran -74 kg)
Han vann sin kvartsfinal mot spanjoren José Manuel Guirado Martinez på teknisk överlägsenhet i början av rond 2. I semifinalen mot brasilianaren Edson Venturatto Miranda kom han inte riktigt igång till en början, vilket gjorde att han tappade en del poäng som var för svåra att plocka in. Men han gjorde det jättebra och vann ett välförtjänt VM-brons!

Leo Eshagi (K1 -67 kg)
Han mötte en väldigt bra fransman, Alexis Sautron, i den första omgången. Leo gjorde en bra prestation men det handlar om små marginaler. Det är svårt att säga vad man kunde ha gjort bättre men det handlar i slutändan om att ta några poäng till. Vi hade så klart hoppats på att han kommit ett par matcher in i turneringen, som i VM 2019, men man måste ha lite tur också med både lottningen och under matchen. Det är mycket som spelar in.

Sofia Sjöström Bedziri (K1 -56 kg)
Hon gjorde comeback i VM och gick sin första match efter skada. Det har varit en lång väg tillbaka, hon har ju rehabtränat i över ett år. Nu fick hon möta Polens Martyna Kierczynska, som precis gått över som senior efter att ha vunnit både EM och VM på juniorsidan. Polskan var numret större men fick verkligen kämpa för sina poäng. Sofia gjorde sitt andra senior-VM och har utvecklats en hel del sen senast, men största prestationen är att över huvud taget komma tillbaka så här.

Alexandra Andersröd (K1 -60 kg)
Hon gjorde det jättebra men mötte i sin första match Sarka Melinova från Tjeckien, en motståndare med betydligt mer rutin från tävlingsmomenten i K1. Alexandras insats var bra men det räckte inte riktigt till i den här matchen.

WAKO:s coachkommitté, med nyinvalde Sabrina Sedin Roskvist i mitten.

På det hela taget är man från landslagsledningens sida nöjda med årets tävlingar. För Sabrina Sedin Roskvist slutade det dessutom med att hon blev upptagen som delegat i det internationella kickboxningförbundet WAKO:s coachkommitté.

− Det här VM:et har varit speciellt eftersom vi inte haft något mästerskap sen 2019 och att vi var ett litet landslag på plats. Men det här laget stöttar verkligen varandra i allt och gemenskapen är oerhört stark. Det har varit ett väldigt bra VM även från arrangörshåll, säger hon.

Den svenska truppen reser hem på söndag. Innan dess hinner man med en utflykt till Venedig också.

− Där ska jag fira med italiensk glass, hälsar guldmedaljören Annika Berglund.

Nästa mästerskap för kickboxningslandslaget blir enligt planerna EM i Turkiet 2022.

Text: Mats Lilja
Foto: Svenska Kickboxningsförbundet

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

47
38
39