Fem svenskar tävlar i Kickboxnings-VM i Italien

KICKBOXNING | I helgen inleds WAKO:s första VM efter pandemin.

13 oktober 2021  |  Mats Lilja

På bilden ovan syns Magnus Trommestad (coach), Helena Hugosson (SB&K:s elitutvecklingsansvarige), Niklas Eberstein, Leo Eshagi, Alexandra Andersröd, Sofia Sjöström Bedziri, Annika Berglund och Sabrina Sedin Roskvist (coach).

På fredag reser det svenska landslaget till Italien för världsmästerskapet i kickboxning. När VM återigen kan arrangeras efter coronauppehållet så är det den italienska badorten Lido di Jesolo, utanför Venedig, som står som värdstad.

− Det här är ju det första mästerskapet på två år så det blir speciellt på sitt sätt, konstaterar landslagscoachen Sabrina Sedin Roskvist för budokampsport.se.

Även om världen öppnas upp alltmer så är coronapandemin inte över, vilket har varit tydligt även i förberedelserna inför årets VM-tävlingar.

− Det har varit mycket administrativt jobb. Jag har fått ladda upp 52 dokument bara för att få anmäla oss. Det är fortfarande hårda regler med tanke på coronan och sedan WAKO kom med i IOK så har det blivit ännu fler reglementen att följa.

Totalt är över 600 utövare anmälda till årets VM trots varierande restriktioner i världen.

− Siffran hade i vanliga fall varit ännu större, säger Sabrina Sedin Roskvist. Men vissa länder har fortfarande olika karantänsregler när det gäller hemkomsten, vilket kan göra det svårt att vara med. Sen beror det också på vilka länder man kommer ifrån, det är inte alla som får komma in i Italien heller.

Den globala nedstängningen och frånvaron av internationella tävlingar har förstås också gjort att det är svårt för de tävlande att veta hur de, och motståndarna, ligger till i konkurrensen.

− Det här blir ju lite av en nystart. Det är svårt att veta hur våra fighters står sig eftersom det har varit så lite tävlingar. De har tränat bra hela tiden men alla behöver matchträning också. Samtidigt så är vi glada över att det blir ett VM över huvud taget.

Tre svenska utövare är anmälda till K1 − Sofia Sjöström Bedziri, Alexandra Andersröd och Leo Eshagi. I de två damklasserna med svenskintresse är det i nuläget ett 15-tal kickboxare anmälda medan det till Leo Eshagis 67-kilosklass på herrsidan är nästan det dubbla!

− Men Leo är väldigt stark och har utvecklats enormt de senaste två åren. Han ingår också som en av de prioriterade idrottare som SB&K har, det har hjälpt honom med träningen och fysen, säger Sabrina Sedin Roskvist.

Två svenskar finns även med i veteranklasserna i Kick Light – Annika Berglund och Niklas Eberstein.

− De klasserna är för de som är 41−55 år gamla. Men båda tränar på för fullt! Här ser jag två väldigt stora medaljchanser.

Avresan till nordöstra Italien sker alltså under fredagen, väl framme sker också invägning och registrering. På söndag lottas sen VM-matcherna och på måndag sätter tävlingarna igång för att pågå ända till söndag den 24 oktober.

Men även om förberedelserna har varit rejäla inför VM så återstår kartläggningen av motståndarna.

− Vi har ju inte möjlighet att gå igenom varenda en som är anmäld till VM. Men när lottningen är gjord på söndag så kan man ju se vilka de möter på måndag och då hinner vi kolla upp motståndarna. Man kan ju också se vilka de kan ställas emot i nästa omgång, så vi kommer att kunna kan ha två stegs framförhållning ungefär.

Oavsett hur det går för svenskarna i ringen så är glädjen stor över att internationella mästerskap återigen kan arrangeras.

− Det blir ju en lite speciell tävling det här. Olika länder har ju haft olika möjligheter till tävling och träning på vägen hit också. Men det ska bli väldigt spännande, avslutar landslagscoachen Sabrina Sedin Roskvist.

DEN SVENSKA VM-TRUPPEN
K1 -56 kg Sveriges flagga Sofia Sjöström Bedziri, Masters Gym
K1 -60 kg Sveriges flagga Alexandra Andersröd, Göteborg MuayThai
K1 -67 kg Sveriges flagga Leo Eshagi, Göteborg MuayThai
KL Vet -65 kg Sveriges flagga Annika Berglund, Skurups Kick & Boxningsklubb
KL Vet -74 kg Sveriges flagga Niklas Eberstein, Östersunds Kampsportsförening
Coacher Sveriges flagga Sabrina Sedin Roskvist
Sveriges flagga Magnus Trommestad

Från svensk kickboxning är dessutom Camilla Jörneheim på plats som domare och Björn Ljungdahl är där i egenskap av ordförande för Svenska Kickboxningsförbundet.

Text: Mats Lilja
Foto: Svenska Kickboxningsförbundet

2 kommentarer

 1. Måste vara en upplevelse för livet för att komma dit
  Vi håller tummarna för dig önskar lycka till hoppas allt går bra för dig

  Kraaaaaam .Var rädd om dig .Vi här hemma håller tummarna för dig

 2. Så fantastiskt att ni får uppleva detta 🙂 Ni är bäst.
  Ni kommer att ta hem många medaljer..!!
  Jag kommer ner imorrn o hejjar fram Sverige.
  Håller alla tummar som finns 🙂 🙂

Lämna en kommentar

Du måste varainloggad för att skriva en kommentar

56
48
57